Studie slår fast: Derfor skal du drikke vin og ikke øl

26/04/2022

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Det er ingen hemmelighed, at danskerne elsker øl - men måske vi skulle trække lidt i håndbremsen.

Mest læste i dag

Når det kommer til vin, kan franskmændene måske have fat i noget.

Folk der drikker øl og spiritus har høje niveauer af skadeligt fedt forbundet med hjertesygdomme - men vinelskere ser ud til at være beskyttet mod det, tyder en undersøgelse på.

Rødvin var faktisk forbundet med lavere niveauer af visceralt fedt, som udvikler sig omkring organerne og kan forårsage en række sundhedsproblemer. Det er anderledes end det traditionelle abdominale fedt, ofte kaldet en 'ølmave'.

Mens der tilsyneladende ikke var nogen beskyttende effekt, blev hvidvinsdrikkere skånet for opbygningen af ​​fedt set med andre typer alkohol. Det skriver DailyMail.

Hvidvin viste sig også at øge knogletætheden, når den drikkes med måde - hvilket er afgørende for at undgå brækkede knogler, når vi bliver ældre.

I stedet for at se på vægtøgning undersøgte forskerne viscerale fedtdepoter omkring de indre organer, såsom lever, bugspytkirtel og tarme.

Hver alkohol har en forskellig næringsprofil, så en 'stærk præference' for én type bidrager til forskellig kropssammensætning, såsom øl-drikkere med en større talje, sagde de.

Forskerne fandt, at voksne bør opfordres til at drikke med måde, men at erstatte øl og spiritus med vin for at reducere risikoen for vægtøgning.

Foto: Shutterstock

Og dem, der er i risiko for at udvikle osteoporose (knogleskørhed), kan rådes til at sikre, at en høj andel af deres samlede alkoholindtag er hvidvin, bemærkede de.

Holdet fra Iowa State University brugte patientdata fra en britiske biobank - en database over patienter, der har været overvåget i 10 år. De undersøgte data for 1.869 briter i alderen 40 til 79 år.

De frivillige rapporterede selv demografiske, alkohol- og livsstilsoplysninger gennem tre årlige spørgeskemaer. Deltagerne blev klassificeret som øl, vin eller spiritus, hvis tre fjerdedele af deres samlede indtag kom fra én type alkohol.

Deres højde, vægt og blodprøver blev indsamlet sammen med kropssammensætningsdata, som blev indsamlet gennem en scanning.

Dette gav information om deres viscerale fedt, som omgiver kroppens organer, subkutant fedt, fedtet lige under huden, samt muskelmasse og knoglemineraltæthed gennem scanninger.

Resultaterne, offentliggjort i Obesity Science & Practice-tidsskriftet, viser, at folk i gennemsnit indtog 10 genstande om ugen.

Mænd drak for det meste øl eller havde ingen præferencer for den alkohol, de indtog, mens kvinder foretrak vin.

Forskerne fandt ud af, at de, der drak øl og spiritus, havde mere visceralt fedt.

De bemærkede, at mens øl har den laveste alkoholprocent, er det højt i kulhydrater og kalorier, hvilket bidrager til visceral fedtforøgelse.

 

Anbefalet til dig