Vi bruger det i mail og på sociale medier: Men faktisk er '@' mindst 486 år gammelt

10/2/22 11:26

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Symbolet blev opfundet længe før internettet.

Mange opfindelser er umiddelbart opfundet på underlige tidspunkter.

Ligtheren blev for eksempel opfundet i 1823, 21 år før tændstikken, som vi kender den, dåseåbneren blev først opfundet næsten 50 år efter konservesdåsen, og vi skal faktisk helt frem til 1970, før nogen fandt på at sætte hjul på kufferter. 

Alligevel er der nogle ting, hvor det virker åbenlyst, at de ikke blev opfundet før - for eksempel symbolet '@'. Det bliver kun brugt i e-mails og til at 'tagge' folk på sociale medier, så det kan umuligt være mange år gammelt... Eller hvad?

Rent faktisk så er '@' symbolet mindst 486 år gammelt, og nogle historikere mener endda, at det blev brugt helt tilbage i det 6. eller 7. århundrede. Det skriver iflScience

Symbolet blev dog ikke brugt til at tagge Kong Christian III, som var konge af Danmark og Norge i 1536-1559, på et svedigt instagramopslag, men derimod enten som en erstatning for 'pr styk' eller på samme måde, som det bliver brugt på mange sprog i dag. 

Det er teorien bag 

Én teori er nemlig, at symbolet blev skabt omkring det 6. eller 7. århundrede af dovne munke, som var trætte af at skrive det latinske ord for 'henmod' eller 'på', som var 'ad'. 

Historikere mener nemlig, at de for at spare tid valgte at kombinere 'a' og 'd' til symbolet '@' for at effektivisere deres nedskrivninger, og at det derfor betød det samme, som det i dag gør på for eksempel engelsk; nemlig 'at'.

En anden teori, som indeholder de tidligste beviser for brugen af '@' fra 1536, lyder på, at den franske kødmand, Francesco Lapi, skrev et brev, hvor han erstattede 'pr styk' med '@' i forbindelse med en handel. For eksempel '10 boller, pr styk 5 kroner', så skrev han i stedet '10 boller @ 5 kroner'. 

Uanset om det er den ene, den anden eller begge teorier, som passer, så forsvandt '@' symbolets brug med tiden, og først i 1971 blev symbolet genindført takket være computerforskeren Ray Tomlinson. 

Det var nemlig ham, som i 1971, fandt på at bruge '@' i mailadresser, da han skulle bruge et symbol, som ikke blev brugt hyppigt i operationssystemer i forvejen.