Videnskaben har talt: At kæle med hunde gør folk 'mere omgængelige'

06/10/22 18:50

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
At kæle med hunde gør folk mere omgængelige – ifølge videnskaben.

At se, føle og røre ved menneskets bedste ven booster faktisk neuroner i den præfrontale cortex - det område af hjernen, der hjælper med at regulere følelsesmæssige interaktioner.

Selvom vi altid vidste, at dette var tilfældet, har ny forskning vist, at effekten er reel. Det skriver Metro.

Og resultaterne kan faktisk have betydning for dyreassisteret klinisk terapi.

Hunde hjælper mennesker med at håndtere stress og depression, så at kaste lys over fænomenet kan føre til udvikling af bedre behandlinger.

Undersøgelsen, offentliggjort i tidsskriftet PLOS One, fandt, at effekten varer ved, efter at hundene ikke længere er til stede - men reduceres, når de erstattes med udstoppede dyr.

Hovedforfatter Rahel Marti, fra University of Basel, Schweiz, sagde: "Denne undersøgelse viser præfrontal hjerneaktivitet hos raske forsøgspersoner øget med en stigning i interaktionel nærhed med en hund eller et tøjdyr, men især i kontakt med hunden aktiveringen er stærkere."

"Dette indikerer, at interaktioner med en hund kan aktivere flere opmærksomhedsprocesser og fremkalde stærkere følelsesmæssig ophidselse end sammenlignelige ikke-levende stimuli," tilføjede hun.

Undersøgelsen blev aktiviteten i hjernens præfrontale cortex målt non-invasivt med neuroimaging teknologi hos 19 mænd og kvinder.

Deltagerne bar en kasket med sensorer, der lyste infrarødt lys ind i deres hjerne, mens de så en hund, og begyndte at kæle med den.

Hver tilstand blev også udført med Leo, en udstoppet løve. Dens pels var også fyldt med en vandflaske for at matche hundenes temperatur og vægt. Resultaterne viste, at den præfrontale hjerneaktivitet var større, når deltagerne interagerede med de rigtige hunde.

Forskning har også vist, at kæledyr var en stor fordel for vores mentale sundhed under pandemien.

En undersøgelse fra York University blandt næsten 6.000 mennesker viste, at næsten 90 procent af ejerne sagde, at deres dyr havde hjulpet dem med at klare sig bedre følelsesmæssigt under coronapandemien.