Videnskabsmand: Alle blåøjede mennesker på jorden deler samme forfader

04/10/22 19:00

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Enhver blåøjet person på Jorden kan spore deres herkomst tilbage til et enkelt individ, der levede for mellem 6.000 og 10.000 år siden.

Forskere har fundet ud af, at for længe siden havde alle mennesker brune øjne. Indtil en specifik genmutation fik dem til at ændre sig.

Mutationen kommer fra et gen kaldet HERC2. Forskere siger, at det slukker OCA2, et andet gen, der regulerer mængden af ​​brunt pigment, der udvikles i øjet.

Det menes, at den første person med blå øjne levede i Europa for op til 10.00 år siden. Og enhver blåøjet person, der lever i dag, har den samme mutation til stede i deres krop. Det skriver Metro.

Men det er en meget specifik form for genmutation, som har betydet, at mens øjnene blev blå, beholdt hår- og hudfarve stadig de samme niveauer af pigment. En fuldstændig slukning ville resultere i albinisme.

Mens der er en ret stor variation i iris nuancer mellem grøn og brun, har blå øjne en lille variation i mængden af ​​melanin til stede.

Og det er dette faktum, der har fået professor Eiberg fra Københavns Universitet til at antyde, at blåøjede individer alle er knyttet til den samme forfader.

"De har arvet den samme switch på nøjagtig det samme sted i deres DNA," sagde han.

Dybest set er det et genetisk lykkehjul, hvilken farve øjne du udvikler. Selvom brun normalt betragtes som det mere dominerende gen, vil to brunøjede forældre ikke nødvendigvis skabe et brunøjet barn.

Det er faktisk fuldt ud muligt for to brunøjede forældre at få et blåøjet barn, og omvendt.

Så hvis du er en blåøjet person, har du en meget større familie, end du først troede. Det er vel altid noget?