Mand fik studieorlov fra sit kommunale job til at 'studere': Sandheden viste sig at være en hel anden

Af: Lucas Andreas

|

29/07/2024

Viral
Genrefoto: Shutterstock
Genrefoto: Shutterstock
Manden blev efter afsløringen afskediget.

Lige nu læser andre også

Mange har nok prøvet, at de har måttet stikke deres kolleger eller chefer en hvid løgn, når de blev spurgt ind til, hvad der lå bag at de skulle have tidligt fri.

Typisk er det af uskyldige årsager, men for en mandlig kommunalt ansat i det norske Bergen var det alt andet end uskyldigt - tværtimod.

Sagen begyndte for tre år siden, da manden under dække af personlig karriereudvikling ansøgte han sin arbejdsgiver om studieorlov. Det blev godkendt på baggrund af tilliden, han efterhånden havde opbygget gennem sine seks år i kommunen.

Det skriver Frifagbevegelse.

Hvad han dog ikke fortalte til hverken sine chefer eller kolleger var, at han netop var blev idømt 18 måneders fængsel for vold, og i stedet var søgt ind på et onlinekursus, han kunne tage fra fængslet.

Problemerne opstod, da kommunalchefen modtog et anonymt tip om mandens dom, og efter at have kontaktet retten blev det bekræftet, at medarbejderen afsonede en fængselsstraf.

Kommunalchefen forsøgte at få yderligere information fra manden via e-mail, men modtog kun svar om, hvordan studierne skred frem. Manden gjorde det samtidig klart, at han planlagde at vende tilbage til sit job efter orloven.

Kommunen mente dog, at hvis de havde kendt til fængselsdommen, ville orlovsansøgningen være blevet afvist, og manden ville være blevet afskediget.

Da løgnen kom frem, blev han opsagt, hvilket førte til en retssag.

Manden argumenterede for, at opsigelsen var urimelig, da han ikke havde haft ugyldigt fravær og ikke optrådt illoyalt. Han påstod også, at der ikke var krav om straffeattest i hans job, og at afskedigelsen ville ramme ham hårdt.

Retten mente dog noget andet.

Landsretten og appelretten fandt, at manden havde været illoyal ved at søge studieorlov uden at oplyse om sin fængselsdom. "Han fik uddannelsesorlov på baggrund af forkerte oplysninger," skriver Gulating Ankeret i deres domsafsigelse.

Flere af hans kolleger har også udtrykt, at de følte sig vildledt af manden.

Manden skal nu betale sagsomkostninger på 139.000 danske kroner.

Anbefalet til dig