Advarsel: Unge kan være muldyr for kriminelle

112
Foto: Shutterstock
Advarslen kommer efter en sag, hvor en ung mand har stillet sin konto til rådighed og dermed har fungeret som såkaldt muldyr i forbindelse med hvidvask af illegalt erhvervede penge.

Lige nu læser andre også

Syd- og Sønderjyllands Politi opfordrer forældrene til at være opmærksomme på deres børns adfærd med hensyn til MobilePay.
 
Opfordringen kommer efter den foreløbig første sag i politikredsen i år, hvor en ung mand - bevidst eller ubevist – har stillet sin konto til rådighed og dermed er kommet til at fungere som såkaldt muldyr i forbindelse med hvidvask af illegalt erhvervede penge.
 
Hændelsesforløbet kendes også fra andre politikredse. Og muldyrene gør det muligt for kriminelle at sløre overførsler af beløb i forbindelse med bedrageri på nettet - og i sidste ende at få pengene udbetalt. 

Franarres oplysninger

Det gælder for eksempel sager, hvor en borger har fået franarret sine bankkonto- og NemID-oplysninger, og hvor der derefter bliver hævet store beløb. Muldyrene står som modtagere af pengene, som de så hæver kontant til de kriminelle.
 
Syd- og Sønderjyllands Politi kan ikke kommentere den aktuelle sag yderligere, da der er tale om en verserende sag. Men vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion fremhæver, at større børn samt unge kan risikere at blive muldyr, selvom de tror, at de blot gør en god gerning for andre. Det viser sager fra andre politikredse.
 
"Der er ingen tvivl om, at nogle unge har handlet i god tro. De er i nattelivet blevet kontaktet af en person, der har fortalt, at vedkommende har glemt sit dankort. Man aftaler så, at vedkommende overfører et beløb til den unges MobilePay, hvorefter den unge hæver for personen i en dankortautomat. Og som tak får man et mindre beløb for sin ulejlighed," forklarer Chr. Østergård.
 
"Det lyder ganske uskyldigt og hjælpsomt. Men den unge har nu gjort sig skyldig i hvidvask, hvor strafferammen typisk er op til halvandet års fængsel. Og vedkommende risikerer en plet på straffeattesten. Så vi opfordrer kraftigt til, at man er kritisk, hvis man får sådanne henvendelser, og at forældrene også er opmærksomme på, at situationen kan opstå," tilføjer Chr. Østergård.
 
Politiet opfordrer konkret forældrene til at aftale med deres pengeinstitut, hvor store beløb, der kan hæves på deres børns MobilePay ad gangen.

Fakta om muldyr

Et muldyr er en person, der overfører illegalt erhvervede penge eller pakker mellem forskellige pengekonti eller personer. Muldyret kan både være uvidende eller vidende om det ulovlige formål, og gøre det gratis eller mod betaling.
 
Den illegale handling kan bestå i:

  • At man hæver kontanter i en hæveautomat, efter at svindleren har overført penge til den unge, for eksempel gennem et stjålet betalingskort
  • At man stiller sin konto til rådighed og dermed hjælper svindleren med at overføre penge, som ikke tilhører svindleren
  • At man låner sit NemID ud til at foretage en transaktion

Læs også

Snabel a - Du kender det lille tegn @ rigtig godt fra hverdagen, når sender emails, men hvor kommer snabel a egentlig fra? Få historien bag snabel, der med garanti rummer både overraskende og sjove oplysninger, her.

Novelle genretræk - Noveller er en af de lettere genrer at beskæftige sig med – ikke mindst på grund af længden. Se, hvilke genretræk noveller rummer, og hvordan du analysere dem.

Perspektivering - En perspektivering er ofte en del af de større skriftlige opgaver, og den skrives, efter at du har færdiggjort konklusionen. Find ud af, hvad en perspektivering er, og hvordan du bedst skriver den her.

Anbefalet til dig