Danske Spil indberetter 7155 spillere til politiet

11/03/2020

Christian Granhøj Skouboe

112
Spillerne mistænkes for medvirken til hvidvask. Foto: Shutterstock
SØIK - i folkemunde bedre kendt som Bagmandspolitiet - modtog sidste år mere end 7.000 indberetninger om mistanke om hvidvask fra Danske Spil. Det er markant flere end tidligere og et udtryk for, at spilleselskabet har styrket indsatsen på området.

Mest læste i dag

7.155. Så mange indberetninger fik Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) – tidligere kendt som Bagmandspolitiet – i 2019 af Danske Spil.

Det er langt flere end tidligere, og det er ifølge Danske Spils CSR-direktør positivt:

”Vi vil naturligvis ikke acceptere, hvis der er kriminelle, som misbruger vores spil til at vaske ulovlige penge hvide. Derfor har vi de senere år styrket vores indsats for at bekæmpe hvidvask, og det er i det lys, at stigningen i antallet af indberetninger skal ses”, siger Stine Hove Marsling.

Konkret har Danske Spil bl.a. udviklet sine data- og analyseplatforme og taget kunstig intelligens i brug, så man i langt højere grad end tidligere kan følge de enkelte spilleres forbrug og betalingsmønstre. Og hvis data fx viser en usædvanlig spilleadfærd, der giver mistanke om, at der foregår noget ulovligt, så indberettes spilleren til SØIK, hvis mistanken ikke kan afkræftes. Det fortæller Danske Spil. 

”Vi sætter en række undersøgelser i gang, hvis vi ser tegn på mistænkelig adfærd. De handler både om personen, der spiller, og om f.eks. spillemønstre, beløbets størrelse, eller hvor pengene kommer fra. Og kan vi ikke afkræfte en mistanke, så underretter vi SØIK”, fortæller Stine Hove Marsling.

For bedre at kunne følge større pengestrømme, har Danske Spil også for nylig ændret reglerne for kontante præmieudbetalinger hos forhandlerne. Tidligere kunne man få gevinster på op til 10.000 kr. udbetalt kontant. Det beløb er blevet sat ned til 5.000 kr.

Nedsættelsen af udbetalingsgrænsen for gevinster er en forløber for et nyt ID-krav, som Danske Spil vil indføre i løbet af 2020 hos forhandlerne ved køb af væddemål. Når løsningen er rullet ud i butikkerne, skal kunder, som fx ønsker at oddse, identificere sig. Det gælder også, selvom de ønsker at spille for mindre pengebeløb.

”ID-kravet vil give os et bedre overblik over vores kunder, deres spillemønstre og alle transaktioner – både dem der foregår digitalt og fysisk hos forhandlerne. Det betyder også, at vi kan gøre det sværere for dem, der bruger vores spil til andet end det, de er tiltænkt, nemlig underholdning”, siger Stine Hove Marsling.

Så mange indberetter Danske spil til SØIK

Danske Spil samarbejder med Skattestyrelsen, politiet og SØIK og indberetter løbende mistænkelig adfærd og pengetransaktioner til SØIK.

  • 2019: 7.155 indberetninger – dækker både online-spil og spil hos forhandlere
  • 2018: 5.895 indberetninger
  • 2017: 2.710 indberetninger

Efter pengeinstitutterne er spillebranchen den største indberetter til SØIK, og Danske Spil leverer over halvdelen af indberetningerne fra spilleudbyderne i Danmark.

Anbefalet til dig