Flere end 100 hvalpe importeret fra Østeuropa: Nu er der nyt i sagen

04/03/2021

Christian Granhøj Skouboe

112
Foto: Shutterstock
Hvalpene fik ikke dyrlægetjek og blev solgt på nettet.

Mest læste i dag

Fredag den 5. marts står tre mænd på henholdsvis 52 år, 56 år og 59 år tiltalt ved retten i Kolding for ulovligt at have importeret og solgt hvalpe af racen fransk buldog fra Polen.

Det fortæller Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse forud for sagens start. 

Retssagen, hvor de tre mænd i forening står tiltalt for 24 forhold om import og salg af hundehvalpe, domsforhandles over mindst 9 dage ved retten i Kolding. Den starter fredag kl. 9.00. Der forventes domsafsigelse i slutningen af maj eller begyndelsen af juni 2021. Mændene stammer fra henholdsvis Gram, Kolding og Nordborg. 

Sådan gjorde de

Sydøstjyllands Politis dyreværnsenhed har efterforsket sagen, der er en større sag med over 100 importerede hvalpe af racen fransk buldog. Første tiltalepunkt i sagen, der betragtes som organiseret kriminalitet, går tilbage til august 2018, og fremgangsmåden har været den samme i alle forhold.

Hvalpene er blevet indført i Danmark fra Polen, uden at nogen af mændene har været registreret som importører hos Fødevarestyrelsen. Herefter er hvalpene fra mændenes respektive adresser blevet solgt til private borgere via annoncer på digitale annonceringssites, selvom mændene heller ikke havde tilladelse til erhvervsmæssig handel med dyr.

Ved indførslen af hvalpene fra Polen har mændene heller ikke fulgt de gældende regler og krav. Det vil sige, at hvalpene ikke har været ID-mærkede med chip, ikke har været rabiesvaccineret og heller ikke er blevet undersøgt af en bemyndiget dyrlæge eller har været ledsaget af et sundhedscertifikat som påkrævet.

Sagen, der nu skal domforhandles, handler således alene om salgsledet i Danmark og omhandler fx ikke om der måtte være begået strafbare forhold i Polen, som i givet fald ville være undergivet polsk jurisdiktion, fortæller Sydøstyllands Politi. 

Bevisførelsen i retssagen foregår bl.a. ved afhøring af en række af de privatpersoner, der har købt hvalpene, som efterfølgende har vist sig i flere tilfælde fx at have adskillige sygdomme. 

Påstand om bl.a. frihedsstraf

Anklagemyndigheden ved Sydøstjyllands Politi nedlægger påstand om frihedsstraf, om konfiskation af 690.000 (svarende til 6.000 kr. pr. solgt hvalp), om tillægsbøde og frakendelse af retten til erhvervsmæssig handel med hunde og erhvervsmæssig opdræt af hunde.    

For Sydøstjyllands Politi møder specialanklager Lone Petri Kristensen, der ikke har yderligere oplysninger forud for domsforhandlingen. 


 

 

 

Anbefalet til dig