En kok har afsløret, at mange har en tendens til at begå denne fejl, når de koger deres æg.
Lige nu læser andre
Mener du, at du koger æg til perfektion? Det er ikke sikkert, for det kan være, at du begår en helt almindelig fejl uden at vide det. Det siger den kokken Ewa Wachowicz, som forklarer, at en udbredt fejl kan give æggehviden en anderledes og mindre behagelig konsistens.
Mange mener, at det er vigtigt at komme nykogte æg direkte i koldt vand eller isvand for at stoppe tilberedningen og gøre det nemmere at fjerne skallen. Men ifølge kokken Ewa Wachowicz er dette en fejl, som mange begår.
“At afkøle hårdkogte æg hurtigt i koldt vand skaber et pludseligt temperaturchok, som kan påvirke deres struktur og smag negativt. Hviden kan blive meget kompakt på grund af det pludselige kuldechok,” forklarer hun ifølge Lifestyle ao Minuto.
Dette kan få hviden til at blive gummiagtig og smage ubehageligt. Blommen kan også få en ujævn kant, hvilket skyldes kemiske reaktioner, der opstår ved temperaturskiftet.
Et yderligere problem er, at kontakten mellem kogende vand og iskoldt vand kan få vand til at trænge ind i ægget, hvilket gør hviden mere vandet og skallen sværere at fjerne.
Læs også
Den bedste måde at afkøle æg på
Selvom det er en almindelig fejl at afkøle æg efter kogning, findes der faktisk en optimal måde at afkøle æg på. Først skal ægget blive i det varme vand i to til tre minutter, efter at du har slukket for varmen.
“Dette trin er afgørende, fordi det gør det muligt for æggene at færdigtilberede nænsomt uden risiko for, at hviden bliver hård, eller at der opstår en grå ring omkring blommen,” siger hun.
Herefter hælder du det meste af det varme vand ud og tilsætter lunkent vand. Til sidst tilsætter du koldere vand, men gradvist og kontrolleret, for at undgå temperaturchok. Denne metode ‘stabiliserer strukturen i både hviden og blommen’.
Kokken tilføjer, at metoden ikke blot giver perfekt kogte æg, men også gør det lettere at pille dem.