Skatteminister Jeppe Bruus åbner for første gang op for at kigge på momsen.
Lige nu læser andre
Skatteminister Jeppe Bruus åbner for første gang op for at revidere momsstrukturen.
Han ser nemlig et potentiale i at justere momsen på varer, som man ønsker at fremme forbrugernes køb af, såsom frugt og grønt.
Det skriver Tv2
Jeppe Bruus påpeger dog, at det endnu ikke er afgjort, om Socialdemokratiet vil støtte en ændring i den differentierede moms.
Hvad er differentieret moms?
I Danmark pålægges normalt en momssats på 25 procent på de fleste varer og tjenester.
Flere europæiske lande anvender derimod forskellige momssatser som et redskab til at gøre visse varer mere eller mindre attraktive for forbrugerne.
For eksempel opkræver Belgien kun 6 procent i moms på almindelige fødevarer og 21 procent på ‘luksusvarer’.
Tyskland har også en lavere momssats på fødevarer på 7 procent, men en højere sats på 19 procent på alkohol.
Efterspurgt og debatteret længe
Diskussionen om differentieret moms har gentagne gange været oppe at vende, og mange organisationer og butikskæder har længe ønsket at ændre på reglerne.
Et eksempel på denne debat og efterspørgsel er det åbne brev, som Lidl og Coop 365 sammen med Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Diabetesforeningen sendte til skatteministeren.
For at adressere problemet med høj moms valgte butikskæderne at fjerne momsen på frugt og grønt.
“Ved at reducere momsen på frugt og grønt, selv for en kort periode, ønsker vi at demonstrere over for politikerne på Christiansborg, hvordan priserne påvirker forbrugernes valg,” udtalte Michael Tilsted, kædedirektør for 365discount, i pressemeddelelsen.
Havde den rette effekt
Begge butikskæder oplevede en betydelig stigning i salget af grøntsager efter denne ændring.
Lidl rapporterede en stigning på 13 procent over en periode på lidt over to måneder, mens Coop oplevede en stigning på 37 procent i løbet af en enkelt uge.
At kigge på den differentierede moms kan altså være et effektivt redskab til at få forbrugerne til at at handle f.eks. mere frugt og grønt. Hvilket i sidste ende kan gavne samfundet ved potentielt at reducere omkostninger forbundet med livsstilssygdomme.