Advarer danskerne: I dag sker det

Foto: Shutterstock

Onsdag byder på en dårlig nyhed for de danskere, der lider af pollenallergi.

Op mod 500.000 danskere får symptomer, når pollensæsonen for birk melder sin ankomst. Det er derfor en af de helt store pollenplager, som nu er indtruffet.

Det bekræfter Astma-Allergi Danmark, som desuden fortæller, at de fra i dag af udsender daglige pollental og -varslinger for birk og tilbyder gode råd og vejledning til alle.

Normalt begynder sæsonen for birkepollen i midten af april, men den pludselige stigning i temperaturer har skudt blomstringen af birk i gang allerede nu.

"I år spottede vi de første birkepollen tidligere end normalt og har derfor holdt nøje øje med udviklingen af både birkeraklerne og birkepollen i vores fælder. De seneste dages lune forårsvejr har hjulpet birketræerne blomstring godt på vej, hvilket har givet en stigende mængde birkepollen. Vi skyder derfor sæsonen for birkepollen i gang i dag," fortæller Mathilde Kloster, biolog og leder af pollentællingerne ved Astma-Allergi Danmark.

Sæsonen for birk er sædvanligvis kort, men intens. Det kan dog være svært at spå om, hvilken type sæson vi går i møde.

"Det er svært at forudsige, hvordan årets sæson for birkepollen vil udspille sig. Koncentrationen af birkepollen er nemlig meget afhængig af, hvordan vejret udspiller sig de næste par uger, hvor blomstringen er i fuld gang. Solrigt og varmt vejr giver større pollenmængder, mens køligt vejr, blæst og regn kan mindske pollenkoncentrationen i luften," fortæller Mathilde Kloster.

Astma-Allergi Danmark hører ofte fra medlemmer med allergi overfor birkepollen at de føler sig hårdt ramt, når pollentallene topper. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig, at du er velbehandlet, så du kommer bedst muligt gennem sæsonen.

Læs også

Mette Frederiksen med ny opfordring: "Et sidste håb"

Astma-Allergi Danmark hjælper dig gennem pollensæsonen

Det er desværre ikke muligt helt at undgå pollen. Det er derfor vigtigt, at man får den rette medicinske behandling. Den rette medicinske behandling for netop dig, skal du finde i samarbejde med din læge, oplyses det.

Følg også Astma-Allergi Danmarks gode råd til at mindske allergi-generne i hverdagen:

  • Husk din medicin
  • Hold øje med de daglige pollental og -varslinger
  • Undgå at lufte ud midt på dagen, hvor der er flest pollen i luften
  • Investér i et par solbriller, så du får færre pollen i øjnene
  • Tør ikke tøj udenfor, så du undgår pollen i tøjet. Brug fx en tørretumbler
  • Gør rent en gang om ugen. Så fjerner du nogle af de pollen, der sidder i støvet.

Der er også individuel rådgivning og hjælp at hente hos Astma-Allergi Danmarks rådgivere, som sidder klar ved telefonen alle hverdage fra tirsdag d. 6. april. Rådgivningen kan kontaktes på telefon 43 43 42 99 mandag til fredag 9-12 samt onsdag 16-18.

Læs også

I denne uge er det slut

Oplever du krydsreaktioner?

Er du en af dem, der nyser sig gennem pollensæsonen, er der også risiko for, at du reagerer allergisk på visse frugter, grøntsager og nødder. Det kaldes en krydsreaktion.

Hvis du er allergisk over for birkepollen, kan du opleve at reagere allergisk på for eksempel æbler, kiwi og nødder. De mest almindelige symptomer ved en krydsreaktion med fødevarer er kløe og hævelse på læberne, i munden samt svælget. Hvis du ikke får symptomer, kan du dog roligt spise videre.

Krydsreaktioner opstår, fordi de allergene stoffer i pollen og stofferne på nogle fødevarer ligner hinanden. Din krop reagerer derfor, fordi den ikke kan kende forskel.

Udover krydsreaktioner med fødevarer er det også ret udbredt, at mennesker med allergi over for pollen fra træer reagerer på pollen fra flere forskellige træer. For eksempel kan mennesker med birkepollenallergi opleve at reagere over for pollen fra både el, hassel og avnbøg, fortæller Astma-Allergi Danmark.  

Læs også

Sort hund løber alene rundt: Ved du, hvor den hører til?

 

 

 

Læs også