Advarer dyre-ejere: Antallet af dyrlægebesøg stiger med 20 procent

14/12/2020

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Mange begår de samme fejl, der resulterer i et besøg hos dyrlægen eller - i værste fald - en operation.

Mest læste i dag

I løbet af dette særlige år er mange nye hvalpe flyttet ind hos deres nye familier og vil snart fejre deres første, strålende jul sammen. Men i juletravlheden er det vigtigt at holde øje med, hvad hvalpen stopper i sig lige fra juleguf til spændende julepynt, gavebånd eller guirlander.

Der er meget, der skal holdes uden for rækkevidde. Agria Dyreforsikrings statistikker viser en stigning på 20% omkring jul og nytår i akutte besøg hos dyrlægen, især fordi hunden har spist noget, den ikke kan tåle. Det fortæller forsikringsselskabet i en pressemeddelelse. 

Agria Dyreforsikring fortæller, at risikoen for, at hvalpen indtager noget der kræver besøg hos dyrlægen eller ligefrem operation, øges med 20 procent i løbet af julen og nytåret, sammenlignet med en almindelig måned i løbet af efteråret. Derudover er der risiko for forgiftning fra lækkerier på julebuffeten som f.eks. juleskinke, andesteg, chokolade og rosiner. Her hviler der et ansvar på hver kæledyrsejer for at sikre, at også hvalpen kan fejre en stille og glædelig højtid.

“Hver jul besøger hundreder af hunde dyrlægen med akutte problemer, hvor mange kunne have været undgået. Der er en stor risiko for, at julepynt og gavebånd sidder fast i tarmen, som vil kræve en abdominal åbning på klinikken for at blive fjernet”, siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Hold øje

Farer i julen kan være et stykke gavebånd, en simpel guirlande fra juletræet eller noget andet julepynt.

Det kan også være, at hvalpen gerne vil lege med, når børnene får deres julegaver, så glem ikke at lægge legetøjet væk, når legen er overstået. Hold særligt øje med batterier, der følger med noget legetøj. Hvis hvalpen sluger et batteri, er der risiko for alvorlige forbrændinger i maven som følge heraf. Her er det vigtigt hurtigt at tage til dyrlægen.

Symptomer på, at hvalpen har slugt noget forkert, kan for eksempel være opkast, diarré, savlen og nedsat almentilstand.

Jo hurtigere hunden får hjælp, desto bedre er udsigterne. Afhængigt af hvor du bor i landet, kan der være langt til en dyrlæge i juleferien. Det er altid en god idé at checke op på, hvilken dyrlæge der har vagt, så du ved, hvor du skal ringe, hvis julefreden bliver afbrudt af mavepine. Ofte vil der være lange ventetider på klinikken i juledagene, så husk at tage lidt tålmodighed med.

Forebyg skader ved at hunden ikke får adgang til:

  • Gavebånd
  • Julepynt
  • Børnelegetøj
  • Batterier
  • Andesteg der indeholder knogler
  • Rosiner fra gløgg
  • Chokolade
  • Nødder

 

Anbefalet til dig