Advarer: Nu er det højsæson

Advarsler
Foto: PR - Agria Dyreforsikring
Det er netop i denne tid, at man bør være ekstra opmærksom.

Lige nu læser andre også

En af de hyppigste former for allergi hos katte er loppeallergi. Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring fortæller her, hvordan du opdager allergien, og hvad du kan gøre ved den.

August måned er højsæson for lopper hos katte, så det er nu, du skal være ekstra opmærksom på, om din kat har fået besøg af de små blodsugere. “Katte er faktisk utroligt gode til selv at fange lopperne, men får katten først allergi fra de små ubudne gæster, så bliver problemet dog markant værre,” fortæller Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse. 

Når loppen bider katten, afgiver den en smule spyt i såret, og det er spyttet, som katten kan blive allergisk overfor. Sker det, vil det klø omkring bidstedet, og katten vil derfor forsøge at klø og slikke sig – endda så meget, at den kan begynde at miste pelsen og få sår.

“I starten opdager du måske ikke, at katten klør sig, da den ofte vil søge et privat sted hen for at klø og slikke dér, hvor lopperne bider. Vær derfor særligt opmærksom på katten, hvis du har mistanke om, at den kan have lopper,” forklarer Mogens Brix.

Hvis du tror, at din kat har fået lopper, er det en god idé at spørge din dyrlæge til råds. Men hvis du tror, at den har fået loppeallergi, er et besøg hos dyrlægen nødvendigt, siger Mogens Brix. Dyrlægen kan udskrive et kløedæmpende præparat og evt. antibiotika ud over de loppemidler, som I aftaler at bruge. For så længe lopperne bider, vil allergien blive ved med at irritere katten.

Nogle loppemidler kan være giftige 

Der findes flere forskellige typer loppemidler: loppehalsbånd, midler der dryppes på huden og tabletter.

  • Midler til at dryppe på huden fungerer ved, at præparatet spreder sig i kattens fedtlag på hele kroppen, hvorved det slår lopperne ihjel. Det er dog vigtigt, at det rent faktisk dryppes på huden, da midlet ingen effekt vil have i kattens pels.

  • Tabletter er i dag utroligt effektive, da de slår lopperne ihjel gennem det blod, de suger fra katten. På den måde bliver det umuligt for lopperne at overleve i den periode, tabletterne bruges.

  • Loppehalsbånd er i sagens natur et halsbånd, som katten har på. Det er også en let løsning for dig som ejer, men der er nogle katte, der ikke vil gå med halsbånd. Vær endvidere opmærksom på, at halsbåndet sidder korrekt, så det ikke sidder for stramt. Det skal kunne komme af, hvis katten sidder fast.

Det er sjældent, at katte kun får ét middel i deres levetid. Ofte vil dyrlægen foreslå det middel, der passer bedst til din kats nuværende situation.

”Derudover skal du være meget opmærksom på, hvilket loppemiddel du køber, hvis det ikke er igennem din dyrlæge – nogle loppemidler til hunde er nemlig giftige for katte, så det er vigtigt, at du ikke kommer til at bruge det forkerte middel!”, understreger Mogens Brix.

Loppeallergi er desværre noget, katten skal leve med resten af sit liv. Men som nævnt, så er allergien kun til gene for katten, når lopperne er til stede og bider. Du kan derfor med fordel lave en aftale med din dyrlæge om, at katten får regelmæssige loppekure.

Dertil er det bydende nødvendigt, at du gør ordentligt rent derhjemme, når først katten har haft lopper. Æg og larver kan nemlig gemme sig i tæpper, mellem gulvbrædder, i kattens seng og utallige andre steder. Vær dog opmærksom på, at det stort set ikke er muligt at fjerne alle loppeæg og -larver, så det er nødvendigt at fortsætte behandlingen over længere tid og således “udsulte” lopperne ved at forhindre dem i at suge blod fra husets kæledyr.

 

“Har du en udekat, hvor kilden til lopperne er ukendt, så vil forebyggende behandling som regel være nødvendig for at undgå, at katten generes af sin allergi. Flere af loppemidlerne har endvidere fået repellent effekt, så kattens gener samtidig minimeres.” afslutter Mogens Brix.

Anbefalet til dig