En ny undersøgelse har afsløret, at denne ene ting potentielt kan beskytte kvinder mod Alzheimers.
Lige nu læser andre
Ifølge en undersøgelse udført i et samarbejde mellem King’s College London og Queen Mary University of London kan omega-3 være nøglen til at forebygge Alzheimers sygdom hos kvinder.
Forskerne fandt frem til, at kvinder med sygdommen havde lavere niveauer af umættede fedtsyrer i kroppen end kvinder, der ikke var diagnosticeret med sygdommen. Studiet analyserede inflammation og hjerneskader hos i alt 841 patienter med Alzheimers.
“Mættede fedtstoffer anses generelt for at være ‘usunde’, mens umættede fedtstoffer, som nogle gange indeholder omega-3, typisk betragtes som ‘sunde’,” forklarede forskerne i en pressemeddelelse ifølge Fox News.
“Omega-3-fedtstoffer viste sig at være betydeligt lavere i gruppen med Alzheimers,” tilføjede de.
Resultaterne tyder derfor på en mulig sammenhæng mellem disse fedtstoffer og udviklingen af sygdommen. Forskerne understreger dog, at der er behov for yderligere forskning for at bekræfte denne teori.
Læs også
“Ligesom der er behov for mere forskning, har vi været i stand til at identificere biologiske forskelle i fedtstoffer mellem kønnene og demonstrere betydningen af omega-3 i blodet, hvilket ikke tidligere er blevet dokumenteret,” sagde lægen Asger Wretlind.
“Studiet antyder, at kvinder bør sikre sig, at de får omega-3 gennem kosten, enten via fisk eller kosttilskud,” tilføjede undersøgelsens medforfatter, lægen Cristina Legido-Quigle.
“At forstå, hvordan sygdommen optræder forskelligt hos kvinder, kan hjælpe læger med at tilpasse fremtidige behandlinger og sundhedsrådgivning,” konkluderede forskerne.
Flere fordele ved omega-3
En ny undersøgelse offentliggjort i British Journal of Ophthalmology viser desuden, at en simpel ændring i kosten kan være med til at forhindre udviklingen af nærsynethed hos børn.
Læs også
Ifølge forskningen kan indtag af omega-3 være nøglen til at beskytte børns øjensundhed. Tidligere studier har vist, at omega-3 kan forbedre helbredet generelt og mindske risikoen for hjertesygdomme, demens og kræft.
Studiet viste, at børn med et lavt indtag af omega-3 havde større sandsynlighed for at udvikle nærsynethed.
“Omega-3 fremstår som en potentiel beskyttende faktor i kosten mod udvikling af nærsynethed,” sagde lægen Jason Yam, der var en af studiets forfattere.
Undersøgelsen afslørede desuden, at mættede fedtstoffer som smør, palmeolie og andre kilder kunne øge risikoen for nærsynethed. Studiet omfattede mere end 1.000 børn i alderen 6 til 8 år.
Resultaterne viste, at hver fjerde barn var nærsynet, og dette blev sat i forbindelse med mangel på næringsstoffer som omega-3. Derudover havde 25 procent af børnene længere aksial øjeanlængde som følge af lavt omega-3-indtag.
Læs også
Et højere indtag af omega-3 viste sig at være forbundet med kortere aksial længde på øjet. Alvorligheden af nærsynethed var størst blandt de børn, der spiste færrest omega-3-rige fødevarer.