Danskernes adfærd bekymrer overlæge: Bruger for lidt

Foto: Shutterstock.com

Vejrudsigten lover masser af sol i weekenden, og det er tid til at finde solcremen frem. Desværre undervurderer mange danskere behovet for at beskytte sig, når de steger i solen i Danmark, viser en ny undersøgelse. Husk beskyttelsen – også i Danmark, lyder det fra overlæge.

Lader du solcremen ligge på hylden, når solen skinner i Danmark? Så er du langt fra den eneste. En ny undersøgelse fra Kosmetik- og hygiejnebranchen viser, at en stor del af danskerne slet ikke beskytter sig med solcreme mod solens skadelige stråler, når de steger i solen i Danmark.

Hver femte dansker anvender aldrig solcreme, når de opholder sig i Danmark, og solen er fremme. Og kun 53 % bruger solcreme, når de lægger sig på stranden eller solbader andre steder. Det viser undersøgelsen blandt 1.004 danskere, som analyseinstituttet YouGov har lavet for Kosmetik- og hygiejnebranchen fortælles det i en pressemeddelelse.

”Mange danskere har desværre et ret afslappet forhold til at beskytte sig mod de kræftfremkaldende stråler, når de opholder sig i solen i Danmark. Det er en uheldig opfattelse, at så længe man bare er i Danmark, så er solcreme ikke nødvendigt,” siger farmaceut og teknisk og regulatorisk specialist i Kosmetik- og hygiejnebranchen, Klaus Vedel Jensen og tilføjer:

”Vores undersøgelse viser også, at danskerne bruger for lidt solcreme, når de smører sig ind. Kun 14 % svarer, at de bruger den anbefalede mængde på 30 ml eller mere, når kroppen og ansigtet skal have en tur med det beskyttende lag af solcreme.”

Læs også

Forvent forsinkelser: Danske bilister advares

Ekspert: Også nødvendigt i Danmark

På grund af coronakrisen og rejserestriktioner planlægger mange danskere, at ferien og sommeren skal tilbringes i Danmark. Ifølge en analyse fra Dansk Bank er det kun 13 % af danskerne, der forventer at tage på sommerferie i udlandet i løbet af sommeren 2021.

”Selvom UV-strålingen ikke er helt lige så stærk som sydpå, så er der alt muligt grund til også at beskytte sig, selvom man har droppet sommerferien under sydlige himmelstrøg og i stedet holder ferien i Danmark. Vores lyse hud og dårlig beskyttelse er en farlig cocktail, der øger risikoen for at udvikle hudkræft markant,” siger Martin Glud, overlæge ved Dermatologisk Afdeling på Bispebjerg Hospital og specialist i hudkræft.

Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse er Danmark blandt de lande i verden, hvor den største andel af befolkningen rammes af hudkræft. Cirka 19.000 nye tilfælde af hudkræft bliver diagnosticeret hvert år i Danmark. Og i løbet af de seneste 30 år er hudkræfttilfælde i Danmark fordoblet for kvinder og mere end tredoblet for mænd. 

Gode råd om solbeskyttelse:

  • Brug rigelig med solcreme, når du smører dig ind. Én håndfuld til én krop.
  • Smør dig ind igen, når du har badet, svedt meget eller tørret dig med et håndklæde
  • Tjek om din solcreme er blevet for gammel, før du bruger den. Kig efter krukkesymbolet bag på din solcreme, der fortæller hvor længe din solcreme kan holde sig efter åbning.
  • Undgå at opbevare din solcreme i direkte sollys eller ved for høj varme. Så holder den bedst.
Læs også

Får stor overraskelse af Frederik og Mary

 

 

 

Læs også