Farligt og populært toilet-trick vækker bekymring: Nu advares danskerne

Foto: Shutterstock

Det kan være farlig for både personer og miljøet, advares der nu

Toldstyrelsen har siden årsskiftet tilbageholdt over 500 kilo toiletrens forsøgt importeret til Danmark. Særligt i juli og første del af august er antallet af sager med toiletrens steget markant.

Det fortæller styrelsen i en pressemeddelelse

"Toldere har lige nu travlt med at tilbageholde ulovlig toiletrens i toldkontrollen. En foreløbig opgørelse viser, at Toldstyrelsen i perioden 1. januar – 20. august 2021 har tilbageholdt over 500 kilo ulovlig toiletrens i pulverform og registreret knap 2.500 sager. Alene i juli og august måned har styrelsen registreret mere end 2.000 sager med ulovlig toiletrens"

"I første halvdel af 2021 og særligt efter sommerferien har vi set en markant stigning i sager med import af ulovlig toiletrens. Rengøringsmidlerne lever ikke op til en række bestemmelser og er derfor til fare for både forbrugeren og miljøet. Derfor tilbageholder vi toiletrensen på vegne af Miljøstyrelsen, der er ansvarlig myndighed på området," forklarer kontroldirektør i Toldstyrelsen, Michael Lund

Læs også

Hver femte bryder loven uden at vide det: Nu advarer politiet

Fremstillet i udlandet

Rengøringsmidlerne er fremstillet i Kina, men overholder hverken EU eller Danmarks regler på miljøområdet Toldstyrelsen har i samarbejde med Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion håndteret de mange sager med toiletrens. Toiletrensen er som rengøringsmiddel omfattet af den såkaldte fælleseuropæiske Detergentforordning, hvilket bl.a. betyder, at når produktet importeres, så skal det fremgå, hvad produktets ingredienser er.

"Er man i tvivl om, hvorvidt det er en god idé at købe et kemisk produkt som rengøringsmiddel fra udlandet, er det som udgangspunkt en god tommelfingerregel at man køber det inden for EU’s grænser," lyder opfordringen fra Michael Lund.

På Miljøstyrelsens hjemmeside kan man læse mere om reglerne for import af kemiske produkter og få hjælp til at spotte, om et givent rengøringsmiddel overholder reglerne for klassificering, mærkning og emballering

Læs også

Katrine Engberg jubler: Tredje gang er lykkens gang