Gør det ikke: Advarer mod forældede vaskevaner

Foto: Shutterstock

Ny stor europæisk rapport viser, at vi vasker vores tøj i alt for høje temperaturer, og det skyldes primært forældede vaskevaner, som stammer fra børnelærdommen. Alene temperaturen på vores tøjvask svarer til forureningen fra 1.4 millioner biler.

”Sænk temperaturen fra 40 grader til 30 grader, når du vasker”.

Du har sikkert hørt budskabet gentaget igen og igen i de sidste 10 år, men selvom vi er blevet opfordret til at skrue ned for temperaturen for at skåne miljøet – og ikke mindst spare penge – lader vores vaskevaner til at være svære at bryde.

Det viser en ny stor europæisk rapport, som Electrolux står bag. Rapporten er baseret på en undersøgelse, der er foretaget i 12 lande med 12.000 europæere – heriblandt 1.000 danskere – og det er den største af sin slags, der er foretaget i Europa.

Ifølge undersøgelsen vasker 63 procent af europæerne – og næsten 69 procent af danskerne – ved 40°C og derover. Det vil sige, at over 236 millioner husstande i Europa foretager 993 millioner vaske om ugen.

25 procent, af den forurening et stykke tøj udleder skyldes den måde, vi vasker vores tøj på, derfor er det problematisk, at så mange europæere – og danskere – er låst fast i forældede vaskevaner. Sænkede vi temperaturen med blot 10° C til 30° C, kan man både forlænge levetiden på sit tøj samt reducere mængden af CO2 med 4.9 millioner tons om året – uden at gå på kompromis med renheden. Det svarer til, at man fjernede mere end 1 million biler fra vejene.

Læs også

Kronprinsesse Mary overrasker: Alle danskere kan være med

Vi gør som mor siger

Rapporten viser, at vores dårlige vaskevaner går i arv. 59% af alle europæere – og 51 procent af danskerne – siger, at de vasker på den måde, de fik det vist eller lært af eks. deres forældre. Og størstedelen fortæller, at de ganske enkelt ikke tror på, at deres vasketøj kan blive rent på temperaturer på 30 grader eller under.

Forskning viser ellers, at hvis man vasker sit tøj i koldere temperaturer og i kortere tid, forlænger det tøjets levetid og reducerer frigivelsen af mikrofiber i vandet, som kan skade miljøet, mens innovative teknologier i vaskemidler og vaskemaskiner gør det muligt at rengøre sit tøj i koldere temperaturer. Man kan med fordel vaske sit normale tøj, som er normalt snavset, ved 30 grader i stedet for ved 40 grader.

”Mange af os er på autopilot, når vi vasker vores tøj. Vores vaskevaner er ganske enkelt ikke fulgt med teknologien. Med hundreder af millioner af mennesker, der stadig vasker ved alt for høje temperaturer, må vi erkende, at vi har brug for en ny fortælling for at ændre vores dårlige vaner,” lyder det fra Vanessa Butani, Director Sustainability, Electrolux Europe og kommer med disse råd: 

”Vask mindre, brug dit tøj mere mellem hver vask og gør 30 grader frem for 40 grader til normen. Gør du det, kan du både få dit yndlingstøj til at leve længere, du behøver ikke købe så meget nyt tøj, og vi kan beskytte vores miljø.”

Derfor giver det god mening at forlænge tøjets levetid

Vi køber mere nyt tøj end nogensinde før, vi går mindre med det, og vi smider det hurtigere ud.

I de sidste 10 år er antallet af nyindkøbte beklædningsgenstande pr. forbruger fordoblet. Det forventes at vores tøjforbrug vil stige med 63% fra nuværende 62 million ton to 102 million ton i 2030.

9 ud af 10 stykker tøj ender på lossepladsen lang tid før, at det er nødvendigt. Det sker primært på grund af over-vask, som kan skade tekstilet, påvirke farven, gøre tøjet skævt, skrumpe det etc.

At forlænge vores tøjs levetid vil have det største potentiale, hvis man ønsker at reducere mængden af CO2, mindske vandforbruget og begrænse vores affald.

Læs også

Patruljen tager fat i ham - Så sker det

 

 

 

 

Sådan vasker du dit tøj

 

Næste gang du har samlet tøj sammen til en 40 graders vask, så prøv at skrue ned på 30 grader. Du kan vaske stort set alt dit normale tøj ved 30 grader uden, at det har nogen effekt på renheden. Til gengæld har det stor betydning for holdbarheden af dit tøj og for miljøet.

 

15-20°C: Du kan sagtens vaske dit tøj, som ikke er særligt beskidt, ved de helt lave grader. Har dit tøj pletter, skal du bruge vaskemiddel med særlige enzymer, der kan nedbryde fedt og pletter i koldt vand.

 

30-40°C: Du kan vaske stort set alt dit normale tøj på 30 grader, hvis det er let snavset. Det anbefales, at du anvender vaskemiddel med enzymer, der er effektive 30- og 40 grader. Du kan også vaske håndklæder, som er brugt til hænder, på 40 grader.

 

60°C:  Det anbefales, at sengetøj, håndklæder, undertøj og tøj, der kan have bakterier og støvmider i sig, vaskes ved 60 grader.

 

90°C: Skru kun skrue helt op for temperaturen, når du vasker tekstiler, som har været udsat for særlige bakterier. Det kan eks. være rengøringskluden fra toilettet eller tøj med bakterier fra opkast, diarre etc.

 

Kilder: Forbrugerrådet Tænk, Videnskab.dk, Electrolux, Biotex

 

 

Læs også