Jubler over ny aftale: Vil kræve afstemning om dansk exit fra EU

25/12/2020

Mathias Busekist

Danskerne skal tage stilling til, om Danmark fortsat skal være en del af EU.

Mest læste i dag

Det skal man inden for en overskuelig tid, hvis det står til Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, som agter at gøre Dexit til et tema ved folketingsvalget. 

Det kommer efter, at Storbritannien juleaftensdag indgik en handelsaftale med EU.

Morten Messerschmidt mener derfor, at vejen er banet for en mulig dansk udmeldelse. 

Det skriver B.T. 

"Dexit er rykket meget tættere på med den her aftale. Det er den bedste julegave, jeg kunne få," siger Morten Messerschmidt til B.T. 

Kristian Thulsen-Dahl, Dansk Folkepartis formand, meldte aldrig ud om, hvorvidt Dansk Folkeparti mener, at man burde følge i Storbritanniens fodspor.

Morten Messerschmidt tager dog nu bladet for munden.

"Senest ved næste folketingsvalg vil vi kræve et dansk exit fra EU. Vi kommer helt sikkert til at gøre Dexit til et tema i folketingsvalgkampen, og hvis der er et borgerligt flertal efter valget, vil vi gøre det til et centralt krav i regeringsforhandlingerne, at der kommer en folkeafstemning om dansk exit fra EU. Næste valg bliver et Dexit-valg," fortæller Morten Messerschmidt til B.T. 

Har banet vejen for Danmark

Han fortæller endvidere, at Storbritanniens nylige aftale kan tjene som ledestjerne for Danmark, så også danskerne indgår i en exit-aftale.

Han er derfor meget begejstret for aftalen, som nu er kommet i hus. 

"Den giver et rigtig godt afsæt for, at Storbritannien kan klare sig godt både økonomisk, politisk og militært. Det er en aftale, der giver fri varehandel, og så omfatter den også andre elementer som for eksempel politi. Den viser, at man godt kan melde sig ud af EU og få en god aftale. Det giver et positivt perspektiv på dansk udmeldelse. Nu er de første spor trådt i forhold til et dansk exit," lyder det fra Morten Messerschmidt til B.T. 

Morten Messerschmidt fortæller også, at man ikke vil kræve en afstemning øjeblikketligt, da danskerne først skal have et syn for sagen.

Han mener derfor, at man skal holde øje med Storbritannien i et par år. 

"Vi skal se, at briterne har en fornuftig tilværelse uden for EU. Jeg tror aldrig, man kommer til at vinde en folkeafstemning i Danmark ved at love guld og grønne skove. Vi skal kunne pege på briterne og sige: Se, det kan godt lade sig gøre."

Morten Messerschmidt ønsker derfor ikke at komme med en fast dato på, hvornår man eventuelt kan forvente folkeafstemningen.

Anbefalet til dig