Kommune slår alarm: Advarer nu efter flere tilfælde

Dette er ikke et billede af de omtalte tilfælde, men et genrefoto. Foto: Shutterstock

Sommeren er over os og det er skønt at komme ud i naturen - der er dog visse planter, som man bør være ekstra påpasselig med.

Mødet med en Vild Pastinak kan være smertefuldt - for selvom planten ser flot og uskyldig ud, så kan den forårsagde store forbrændingssår på huden, både på mennesker og dyr.

Vild Pastinak er en skærmplante og den har efterhånden spredt sig mange steder - dog er den ikke helt så giftig som planten Kæmpe Bjørneklo. Alligevel kan den skabe store gener, hvis man støder på den. Det skriver TV 2.

Læs også

Politiet advarer danskerne: Pas på

I Odsherred Kommune har man nu oplevet flere tilfælde, hvor blandt andet en skoleklasse og en børnehave har haft ubehagelige møder med planten. Saften fra Vild Pastinak kan sammen med sollys give forbrændingssår, eksem og vabler. 

Vild Pastinak. Foto: Shutterstock

Gener kan forhindres 

Planten minder lidt om hyldeblomster - men dog er den nem at skelne, da blomsterne er grøngullige i stedet for hvide. 

Hvis man er uheldig og får saft fra en Kæmpe Bjørneklo eller en Vild Pastinak på huden, så bør man - hvis muligt - skylle med vand indenfor fem til ti minutter, da det kan forhindre forbrændinger og de fleste gener. 

Planternes gift gør huden følsom overfor sollys. Disse gener kan også forhindres, hvis man holder huden tildækket i mindst 48 timer efter berøring - i slemme tilfælde kan det være nødvendigt at holde huden tildækket i flere måneder.

Læs også

Nu reagerer dronning Margrethe på kronprinsens tv-optræden

Det er ikke kun mennesker der kan blive ramt - man bør også være opmærksom hvis man eksempelvis er hunde- eller hesteejer, da hundesnuder og hestemuler også kan risikeres gener fra plantens gift. 

Vild Pastinak blev bragt til Danmark af katolske munke - da man mente, at den havde medicinske egenskaber mod sygdomme som eksempelvis gigt. 

Planten har især i de seneste 20 år spredt sig voldsomt i Danmark og du bør derfor være opmærksom når du færdes ude.

 

 

 

 

 

Læs også