Nyt studie viser: Så hurtigt forsvinder effekten af tredje vaccinestik

12/2/22 08:00

Nicolai Busekist

Effekten af den tredje vaccinestik fra Pfizer og Moderna falder markant allerede efter fire måneder.

Et nyt studie, som de amerikanske sundhedsmyndigheder står bag, viser, at effekten af den tredje dosis coronavaccine hurtigt aftager.

Ifølge det nye studie vil effekten af en tredje dosis fra enten Pfizer eller Moderna nemlig falde markant allerede fire måneder efter, at man har fået det tredje stik. Det skriver NRK.

Der findes adskillige studier, der har set nærmere på, hvornår effekten af den anden dosis aftager. Hidtil har der dog været relativt få studier, der har set nærmere på, hvornår effekten af tredje dosis aftager.

Nu står det, ifølge CDC (US Centers of Disease Control and Prevention) klart, at man kan forvente, at effekten af det tredje stik med vaccinerne fra Pfizer og Moderna falder betydeligt blot fire måneder efter, at man har fået det.

Studiet er baseret på data fra mere end 241.204 patienter, der har besøgt enten akutmodtagelse eller en lægevagt. Derudover er der også gjort brug af data, der stammer fra hele 93.408 patienter, der er indlagt på hospitalet.

Derudover har en ny undersøgelse udført af de australske sundhedsmyndigheder, Australian Technical Advisory Group on Immunisation (ATAGI), vist, at effektiviteten af to doser falder med enten Pfizer- eller AstraZeneca-vaccine falder efter kort tid.

Undersøgelsen fra ATAGI viser, at personer, der har fået to vaccinestik, vil miste omtrent 50 procent af deres beskyttelse mod Omikron inden for blot 120 dage. Det skriver News.com.au.

Den samme undersøgelse fra de australske myndigheder har vist, at den effektive beskyttelse mod indlæggelse med Omikron viste 'et lignende mønster'. Omtrent fire måneder efter vaccinationen, falder effektiviteten nemlig til 52%.

Dog påpeger ATAGI, at der har været en 88% øget effektivitet i beskyttelsen mod indlæggelse på hospitalet, hvis man får en booster-vaccine.