Regeringen advarer alle danskere: Forlad landet

12/2/22 07:52

Henrik Rothenbücher

Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Alle dansker opfordres til at forlade landet hurtigst muligt.

Udenrigsministeriet har fredag aften opdateret deres rejsevejledning for Ukraine.

Det betyder nu, at de opfordrer alle danskere, der opholder sig i Ukraine, til at forlade landet med det samme. Derudover fraråder de også alle lande til landet fra dags dato.

Det forklarede udenrigsminister Jeppe Kofod på et kort pressemøde fredag aften, skriver Ritzau.

Årsagen til, at Jeppe Kofod og resten af Udenrigsministeriet har besluttet at ændre deres rejsevejledning for Ukraine, er på grund af den alvorlige sikkerhedsmæssige situation, som Ukraine er involveret i.

"Det afspejler en alvorlig situation i Ukraine som følge af Ruslands optrapning og trusler," sagde Jeppe Kofod.

Det lyder, at cirka 200 personer har benyttet Danskerlisten til at tilkendegive, at de på nuværende tidspunkt befinder sig i Ukraine.

I og med, at det ikke er obligatorisk at tilmelde sig denne liste, er dette tal ikke nødvendigvis retvisende for, hvor mange danskere, der rent faktisk opholder sig i Ukraine.

Udenrigsministeriet har også oplyst, at den danske ambassade i Kiev vil forblive åben og operationsdygtig i den kommende fremtid.

Det er dog blevet slået fast, at der på ganske kort tid kan blive reduceret mulighed for at bistå danskere, der opholder sig i Ukraine. Dette er en af grundene til, at Udenrigsministeriet opfordrer alle danskere i landet til at rejse omgående.

På nuværende tidspunkt kan det fortsat lade sig gøre at forlade landet via fly såvel som vej- og togtransport. Det er dog blevet slået fast, at det er uvist om eller hvornår, det ikke længere vil være muligt at forlade landet.

Under det korte pressemøde fredag aften, blev det af Jeppe Kofod slået fast, at situationen i Ukraine kan ændre sig meget pludseligt.