Slår alarm over dansk oksekød: 'Bør ikke spises'

19/05/2021

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Kødet bør ikke spises, slår Fødevarestyrelsen fast.

Mest læste i dag

Fødevarestyrelsen har fundet høje niveauer af PFOS i kød fra kvæg, der har græsset på Korsør Nor. Nu advarer styrelsen danskerne mod at spise kødet.

Det oplyser Fødevarestyrelsen onsdag i en pressemeddelelse. Heri fortæller styrelsen:

"Yderligere tre prøver af kød fra kalve, der har græsset nær brandskolen ved Korsør Nor, indeholder niveauer af PFOS, som giver anledning til sundhedsmæssig bekymring. Kødet bør ikke spises, lyder anbefalingen fra Fødevarestyrelsen."

Skyldes lokal brandskole

Fødevarestyrelsen fortæller videre:

"Har du kød fra kalve, der har græsset på engene omkring Korsør Brandskole liggende derhjemme i fryseren, skal du smide kødet ud. Det fastslår Fødevarestyrelsen efter nye prøver af kød fra tre kalve fra den lokale Kogræsserforening ved Korsør Nor. Stoffet stammer fra brandslukningsskum anvendt på den lokale brandskole, og er gennem tiden spredt til områderne via regnvand og lokale vandløb."

PFOS er kort sagt fluorholdige forbindelser, der typisk bruges til imprægnering og andre specielle anvendelser, hvor der ønskes en vand- og/eller fedtafvisende effekt. Det er generelt forbudt at importere eller sælge PFOS eller kemiske produkter, der indeholder PFOS i Danmark.

Indholdet af PFOS i de tre prøver af kalvekød er på hhv. 156, 189 og 230 nanogram pr. gram kød. En tidligere prøve af kød havde indhold på 180 nanogram pr. gram kød. DTU Fødevareinstituttet har vurderet, at dette niveau i kød kan have en væsentlig sundhedsmæssig risiko, hvis man spiser det.

Fødevarestyrelsen forventer at kunne fremlægge resultater for fisk fanget i Korsør Nor i midten af juni. Tidligere på måneden viste analyser af grøntsager fra kolonihaver i området ikke målbare indhold.

 

Anbefalet til dig