Stribevis af danskere afpresses: "Jeg smitter hele din familie"

20/03/2020

Christian Granhøj Skouboe

Politiet advarer fredag via Mit Digitale Selvforsvar. Foto: Shutterstock
Mange danskere modtager i disse dage et afpresningsbrev i deres indbakke.

Mest læste i dag

Fredag er der blevet udsendt en advarsel til alle danskere via app'en Mit Digitale Selvforsvar, som Forbrugerrådet Tænk står bag. 

Det er politiet, der står bag advarslen. 

Heri advares mod en afpresningsmail, der dumper ind i rigitgt mange danskeres indbakke for tiden. Mailen udnytter på kynisk vis den frygt, som borgerne i tiden har for coronavirus. 

Mailen er skrevt på engelsk. Afsender påstår, at han eller hun har kendskab til borgerens hemmeligheder og personlige oplysninger. Det kan fx være passwords til modtagerens profiler på sociale medier. Den afsløring følges op med en meget grov trussel. Afsenderen truer med at smitte hele modtagerens familie med coronavirus samt afsløre alle ens personlige hemmeligheder, hvis ikke man inden for et døgn betaler et beløb i kryptovalutaen Bitcoins. 

Afpresningsemailen er skrevet på engelsk. Foto: Politiet

Lad være med at reagere

Politiet skriver i advarslen, at det bedste forsvar er at lade være med at gøre noget. 

"Vi anbefaler, at du ikke betaler og ikke besvarer mailen, da der er tale om masseafpresning. Det vil sige, at gerningsmanden forsøger at få og mange andre til at betale et beløb ved at true med en uønske hændelse. Idette tilfælde smitte med coronavirus og afsløring af dine hemmeligheder." 

Det er ikke første gang, at internetsvindlere hiver fat i en aktuel hændelse og bruger dem som afsæt til masseafpresning. Derfor mener politiet heller ikke, at man har noget at være nervøs for, selvom man har modtaget emailen. 

"Det er vores opfattelse og erfaring fra tidligere sager om masseafpresning, at gerningsmanden ikke har til hensigt at gennemføre denhandling, han truer med, da han eksempelvis ikke er i besiddelse af dine personlige oplysninger eller har kendskab til dine hemmeligheder," skriver politiet - inden de afslutter: 

"Vi anbefaler derfor, at du ikke reagerer på mailen." 

 

Anbefalet til dig