En skræmmende udvikling afslører, hvordan kriminelle udnytter børns sociale medie konti og anvender avanceret kunstig intelligens (AI) til at klone deres stemmer, alt sammen i forsøg på at narre forældre til at sende penge. Det skriver DailyMail.
Sikkerhedseksperter advarer om, at selv de mest utrænede svindlere nu ved hjælp af enkle online AI-værktøjer efter blot tre sekunders børnestemme kan omdanne den til deepfake-lydfiler med en bekymrende matchprocent på 85 til 90. En ny rapport fra sikkerhedsfirmaet McAfee indikerer endda, at med øget kloningsindsats kan hackere opnå en foruroligende 95 procent match af stemmen, hvilket udsætter forældre for høj risiko for at blive udnyttet af koldblodige svindlere.
Samtidig udsender svindelseksperter advarsler om en stigende bølge af 'hej mor'-beskeder, hvor svindlerne appellerer til forældres velvilje med hjerteskærende historier og narrer dem til at tro, at deres børn er i nød.
Vonny Gamot, leder af Europa, Mellemøsten og Afrika hos McAfee, forklarer, at den stigende brug af sociale medier blandt den yngre generation kombineret med en præference for stemmebeskeder over tekstbeskeder har givet ekstra skyts til denne type svindel. Hackere målretter deres søgen efter børns profiler på sociale medier såsom Facebook, Instagram, Snapchat og TikTok, hvorfra de henter prøver af stemmer fra offentligt tilgængelige videoer og stemmebeskeder.
Gamot advarer om, at forældre kan blive fanget i øjeblikket, når de hører deres barns stemme og mister deres almindelige skepsis. Undersøgelser viser, at 65 procent af voksne ikke er sikre på, om de kan skelne mellem den klonede stemme og den ægte vare.
Omkostningerne ved at falde for denne form for AI-fidus kan være betydelige, da 40 procent af ofrene angiver, at de har mistet over £1.000 (ca. 8600 kr.), og 6 procent rapporterer tab på mellem £5.000 og £15.000.
McAfee råder ofre til at bevare roen og dobbelttjekke med familiemedlemmer eller venner, før de reagerer på potentielle svindelforsøg.
De foreslår også oprettelse af et verbalt 'kodeord' mellem forældre og børn for at bekræfte nødsituationer.