Årets tredje Euro NCAP-test er en sand ketchupeffekt af biler.
Hele 16 bilmodeller tæller testpuljen, hvoraf de fleste er blevet kørt mod testmuren, mens enkelte biler blot får overført testresultater fra 2024, idet de tidligere er testet i stort set identiske udgaver.
Stjernerne funkler dog ikke lige meget over alle bilerne. Det gælder blandt andet Dacia Bigster.
Lavprismærket har aldrig lagt skjul på, at høj sikkerhed ikke er en prioritet hos dem, hvilket testen af den store Bigster bekræfter.
Blot tre trætte stjerner bliver det til. Kun den mest basale sikkerhed er på plads, men heller ikke mere, og dermed er det ikke en bil, FDM vil anbefale.
Sådan skriver FDM i en pressemeddelelse.
”Sikkerheden i Dacia Bigster ligger langt under konkurrenternes, og hvad man bør kunne forvente af en ny bil i 2025. For eksempel har Bigster ikke en airbag mellem forsæderne, og bilen savner også en avanceret nødbremse, som afspejler 2025-niveauet af sikkerhed,” siger bilteknisk redaktør i FDM, Søren W. Rasmussen, og fortsætter:
"Bigster har ganske vist en del andre sikkerhedssystemer, men testen viser, at de desværre ikke virker rigtig godt. At Dacia ikke prioriterer sikkerheden højere, er ærgerligt for bilkøberne og for sikkerheden."
Fem stjerner til Årets Bil i Danmark
Set med danske briller er der dog flere interessante biler i puljen denne gang.
Det gælder ikke mindst Årets Bil i Danmark 2025, Kia EV3, der klarer sig til de maksimale fem stjerner i alle udgaver på nær den billigste, hvor en sikkerhedspakke med en mere avanceret nødbremse skal tilkøbes.
Det koster en stjerne for den udgave. Her bør den danske importør straks tage konsekvensen og gøre sikkerhedspakken til standard på alle udgaver.
Det trækker dog ned, at airbaggen i rattet ikke blev pustet tilstrækkeligt op, med risiko for at føreren rammer rattet. Hovedstøtten på bagsædet fik også en anmærkning for ikke at beskytte optimalt i forhold til piskesmæld.
Vigtig airbag sparet væk
Fire stjerner må de teknisk identiske biler Peugeot 3008, Peugeot 5008 og Opel Grandland også ’nøjes’ med.
”Fire stjerner er ikke noget dårligt resultat i Euro NCAP’s skrappere 2025-test, og de testede biler klarer sig også til fem stjerner i tre af de fire testkategorier. Men de snubler i sikkerhedssystemerne, som ikke er opdateret med de nyeste funktioner – blandt andet et kamera, der overvåger, om føreren er koncentreret om kørslen. Vi ved, at det udstyr er på vej, men det ærgrer, at producenterne endnu ikke er klar med det,” siger Søren W. Rasmussen.
I testpuljen er også den nye elektriske Renault 4, der er testet som en variant af Renault 5 og derfor opnår fire stjerner. Heller ikke Renault 4 har endnu en indbygget overvågning af føreren.
Det kneb også i kategorien ’voksensikkerhed’, hvor bilen blandt andet mangler en airbag mellem forsæderne, der kan modvirke, at de to personer på forsæderne kastes mod hinanden ved en sidekollision.
Også Peugeot 3008, Peugeot 5008 og Opel Grandland mangler samme airbag, og det får Søren W. Rasmussen til at spørge:
”Hvorfor har producenterne ikke fået det på plads endnu?”
Tungere biler slår hårdt
Som i de senere år er næsten alle testens biler store SUV’er, og flere af dem er endda også elbiler.
Det afspejler sig i bilernes vægt, der er steget med 100 kg i gennemsnit over de senere år.
Hvad det har af betydning, ses i den del af crashtesten, hvor bilerne testes mod en deformerbar barriere, der med sine 1.400 kg skal simulere en modkørende bil.
Her er der stor forskel på, hvor gode bilerne er til at opsamle energien ved sammenstødet, og dermed hvor hårdt sammenstødet belaster de involverede personer.
Det gælder for eksempel testens Audi Q5 og VW Tayron, der nok er sikre for bilens fører og passagerer, men ’aggressive’ ved sammenstød med andre biler.
”En god kollisionssikkerhed handler i dag ikke kun om dem, som sidder i bilen, men i lige så høj grad om, hvad der sker med de øvrige medtrafikanter. Det er derfor, at Euro NCAP i 2020 udvidede testen, så man nu også tester, hvor hårde bilerne er over for de øvrige trafikanter. Målet for Euro NCAP er, at få bilproducenterne til at gøre bilerne mindre aggressive over for andre trafikanter i tilfælde af en kollision. Også selvom de løbende bliver større og tungere,” siger Søren W. Rasmussen.