Boligmarkedet i Danmark oplevede et bemærkelsesværdigt løft i 2024.
Hos RealMæglerne, der repræsenterer omkring 100 ejendomsmæglerbutikker landet over, steg salget med 13 % sammenlignet med 2023.
Det er især årets sidste måneder, der har været præget af stor travlhed, og forventningen er, at den positive udvikling fortsætter i 2025.
Renten og økonomien driver fremgangen
Ifølge Preben Merrild Angelo, administrerende direktør hos RealMæglerne, var faldet i den toneangivende rente en væsentlig årsag til det stigende boligsalg.
Lavere renter gør det billigere for købere at finansiere boligkøb, og det har haft en direkte effekt på markedet.
Statistikker fra Boligsiden bekræfter også tendensen med en samlet fremgang i salget på 10,5 % fra 2023 til 2024 på landsplan.
Alle dele af landet har oplevet øget aktivitet, med især villaer og rækkehuse som de mest eftertragtede boliger.
Hovedstaden følger ikke helt med
København skiller sig ud med en mindre fremgang end resten af landet.
Det skyldes blandt andet de meget omdiskuterede ejendomsvurderinger, der ramte hovedstadens boligejere i 2024.
Mange skyndte sig at handle i slutningen af 2023 for at undgå skat på de højere vurderinger, hvilket skabte et forskudt salgsmønster.
Alligevel har salget og priserne i København ikke udviklet sig så negativt, som eksperterne forudsagde.
“Både priserne steg og salget steg – dog mindre end i andre områder af landet,” forklarer Preben Merrild Angelo.
Udsigterne for 2025
RealMæglerne forventer, at salget fortsætter med at stige i 2025. Forventningen er en gennemsnitlig prisstigning på 4 %, som overgår inflationen en smule. Specielt Hovedstaden kan opleve pres på boligpriserne, da udbuddet af ejerboliger ikke kan følge med efterspørgslen.
“Den fortsat faldende rente i 2025 vil øge salget af ejerboliger, og vil også medføre prisstigninger. Især i områder som eksempelvis Hovedstaden, hvor der i dag forholdsvis opføres ni lejeboliger for hver ene ejerbolig. Politikkerne i København er af samme årsag selv skyld i de store prisstigninger på ejerboliger, for udbuddet kan ikke følge med efterspørgslen, selv om politikerne udmærket er klar over, at langt størstedelen af befolkningen ønsker at eje deres bolig. Når ni ud af ti boliger, der opføres, er til leje og +70 % af danskerne vil eje frem for at leje, så giver det hele sig selv” påpeger Preben Merrild Angelo.
Med en kombination af faldende renter og en stabil økonomi ser det danske boligmarked ud til at forblive stærkt – og måske endda sætte nye rekorder i det kommende år.