Mange smider kaffegrums i skraldespanden uden at vide, at det faktisk kan bruges i haven. Kaffegrums indeholder nemlig værdifulde næringsstoffer, forbedrer jorden og holder skadedyr væk.
Men ikke alle planter kan tåle det, hvorfor det naturligvis er vigtigt at vide, hvilke planter der faktisk har gavn af det, og hvordan man bruger det uden at skade jorden.
Kaffegrums har mange anvendelser i køkkenhaven og haven. Det er langt mere end blot et organisk affaldsprodukt, hvilket skyldes, at det har et indhold af op til flere essentielle elementer for planters vækst og sundhed.
Blandt disse næringsstoffer finder man kvælstof, fosfor og kalium, der anses for at være de tre grundsøjler for en sund og balanceret vækst. Derudover indeholder kaffegrums sporstoffer som magnesium og kobber, som aktiverer metaboliske processer i rødderne.
Men det stopper ikke der. Når kaffegrums nedbrydes, beriger det jorden, forbedrer luftcirkulationen og tiltrækker regnorme - de usynlige allierede, som forbedrer jordens struktur og hjælper rødderne med at trække vejret. Det fremmer endda væksten af gavnlige mikroorganismer.
Hemmeligheden bag korrekt brug af kaffegrums
Selvom kaffegrums er gavnligt, bør det ikke bruges ukontrolleret. Den lette surhedsgrad og tekstur kan være skadelig, hvis det bruges i store mængder eller er fugtigt. Det skriver det portugisiske medie Greenvibe.
For at undgå skimmelsvamp anbefales det, at man tørrer kaffegrums grundigt, før man bruger det, og altid blander det med jord eller kompost i et forhold, der hedder én del kaffegrums til fire dele kompost. Det må aldrig lægges i tykke lag direkte på jordoverfladen.
Ekspert Linda Chalker-Scott fra Oregon State University anbefaler at arbejde et lag på op til 1,25 cm kaffegrums ned i jorden til en dybde af 10 cm. På den måde frigives næringsstoffer, mens jordstrukturen og dræning forbedres.
Man bør dog undgå kontinuerlig brug og holde sig fra at bruge det til planter, der ikke tåler sur jord. Som med alt andet: lidt men godt.
Planter der elsker kaffegrums
Nogle planter trives ikke med kaffegrums, men andre elsker det . hvis det bruges med måde. Her er nogle af de planter, der ifølge Greenvibe får mest ud af denne naturlige gødning:
Roser: Ud over at plante hvidløg tæt på roserne for at gøre dem sundere, kan kaffegrums give dem en rigere blomstring og styrke deres modstandsdygtighed over for sygdomme.
Hortensia: I kalkholdig jord hjælper kaffegrums med at intensivere den blå farve i blomsterne ved at justere jordens pH-værdi. Jordens surhedsgrad er afgørende for deres farve.
Tomatplanter: En lille håndfuld kaffegrums blandet i jorden kan fremme væksten, stimulere tomatproduktionen og holde snegle væk - men brug det ikke i overdreven grad.
Jordbærplanter: Jordbær, der får kaffegrums, producerer sødere og kraftigere frugter og er mindre modtagelige for skadedyr.
Ficus: Indendørs ficusplanter nyder godt af små mængder tør kaffegrums, som styrker farven og plantens struktur.
Monstera: Ved at tilføre kaffegrums en gang i kvartalet fremmes væksten af store, karakteristisk udskårne blade. Disse frodige planter har brug for mange næringsstoffer, og kaffegrums er blot én af de hjemmelavede gødninger, de elsker.