Disse boligejere har god grund til at smile: Kan skære tusindvis af kroner af regningen

18/01/2024

Nicolai O. Haugsted

Foto: Shutterstock
2024 bliver et godt år for disse boligejere.

Mest læste i dag

Efter et år der domineredes af stigende renter, har boligejerne endelig noget at smile over.

Privatøkonom Brian Friis Helmer fra Arbejders Landsbank rapporterer, at 5-procentlånet er blevet skubbet ud af rampelyset og har gjort plads til en mere fordelagtig rente på 4 pct. Boligejere med variabelt forrentede lån kan også se frem til bedre tider.

Det skriver B.T.

"Alle 5 pct.-lånene er efterhånden ude af spil for boligejerne både i varianten med afdrag, 10 års afdragsfrihed og 30 års afdragsfrihed. I stort set hele 2023 har renten på et fastforrentet 30-årigt realkreditlån ligget på 5 pct., men siden november sidste år er renterne faldet, og det har givet kursstigninger, som har sendt 5 pct.-lånene ud i mørket," udtaler Helmer til Euroinvestor.

Analysen viser betydelige besparelser for boligejere. For dem på udkig efter lån med afdrag, kan et 4-procentlån nu sikres til omkring kurs 97. Dette betyder, at det er blevet 150 kroner billigere at låne 1 mio. kr. efter skat om måneden sammenlignet med november, hvor renten lå på 5 pct. Tilsvarende vil de afdragsfrie lån opleve en efter-skat ydelsesreduktion på cirka 400 kroner.

For at give et praktisk eksempel betyder dette, at en boligejer med en gæld på to millioner kroner kan spare omkring 8.800 kroner om året i ydelse ved at skifte til et 4-procentlån.

Helmer påpeger også, at boligejere med variabelt forrentede lån, der skal have ny rente pr. 1. april, kan forvente, at rentestigningen bliver mindre end tidligere forudset. Dette vil formentlig være en lettelse for dem, der oplevede rentestigninger ved seneste auktion i november.

"De pågældende boligejere med F3 og F5 kommer dog fra renter omkring 0 pct., så under alle omstændigheder er der udsigt til en højere rente, men det ser ikke ud til at blive lidt så slemt som i slutningen af sidste år," siger Helmer.

Den positive renteutvikling har også haft positive ringvirkninger for boligmarkedet, der oplevede en genoplivning i 2023 efter et vanskeligt 2022. Renteroen har også resulteret i et fald i antallet af lånetilbud fra realkreditinstitutterne, da færre boligejere har haft incitament til at konvertere deres lån. Privatøkonomen ser frem til, at denne tendens fortsætter i 2024.

Anbefalet til dig