Genialt: Det vidste du ikke, at du kunne bruge mælk til

Af: Thea Andersen

|

26/07/2023

Bolig
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Mange er nok ikke klar over, at mælk også kan bruges til dette.

Lige nu læser andre også

Når vejret er godt, er det en rigtig god mulighed at gå udenfor og lege i haven. Men leg i haven er også lig med grønne pletter på tøjet, som kan være svære at fjerne. Men frygt ej! Her får du de bedste råd fra eksperterne, samt nogle råd, der er værd at prøve, skriver norske DinSide.

Ifølge Kirsten Ellingsen hos På Stell AS indeholder grønne pletter en masse farve, som er svær at komme af med ved almindelig vask.

Og nogle gange kan en tur i vaskemaskinen faktisk gøre det værre: Den stærke grønne farve kan ofte "sætte sig" i tøjet, hvis det maskinvaskes uden at forbehandle pletten på nogen måde, siger Ellingsen. Hun anbefaler selv citronsæbe på alle typer pletter.

Ingun Grimstad Klepp, professor i tøj og bæredygtighed ved SIFO, er enig og fremhæver også citronsæbe som en effektiv pletfjerner i sin bog "Lettstelt". Citronsæbe indeholder citron og er en syre med blegende effekt, hvilket gør det velegnet og meget brugt til farvepletter på uld, forklarer Klepp.

DinSide har tidligere testet, hvor effektiv citronsæbe på forskellige pletter, og resultatet blæste dem simpelthen omkuld!

Hvis du vil forsøge at fjerne grønt med citronsæbe, skal du følge disse trin:

  1. Læg tøjet i vand så varmt som muligt og gnid citronsæbe på pletterne.

  2. Lad tøjet ligge i sæbevandet for ekstra effekt, hvis pletterne ikke forsvinder med det samme.

  3. Vask derefter tøjet efter vaskeanvisningen.

Men citronsæbe er ikke det eneste middel i kampen mod grønne pletter.

Fjerner grønne pletter

Et gammelt husmorsråd er at bruge mælk! Sødmælk, skummetmælk, kefir, kulturmælk og yoghurt kan alle bruges til at fjerne grønne pletter. For at gøre dette skal du gøre følgende:

  1. Kom tøjet med pletterne i fx. en spand og hæld mælk over det.

  2. Lad mælken trække ind i tøjet - gerne natten over, hvis pletten er stor.

  3. Skyl pletten igennem med frisk mælk, før det hele skylles af med lunkent vand.

  4. Afslut med at vaske tøjet på almindeligt program i vaskemaskinen.

Vaskemiddelproducenter er normalt skeptiske over for gamle husmorsråd, men hvis der er tale om "sikre gamle husmorsråd", skader det selvfølgelig ikke at forsøge, mener de.

Malin Skaar, chef for forbrugerservice i Orkla, anbefaler stadig at bruge rengøringsmidler, der er egnede til formålet. Hun foreslår at hælde noget flydende vaskemiddel på pletten, trykke det ind i stoffet og lade det virke i omkring 30 minutter, før det vaskes som anvist på tøjet.

Hvis tøjet er let, bør du bruge et vaskemiddel, der indeholder blegemiddel, tilføjer hun.

Klepps anbefaling er at gennemvæde den grønne plet med flydende opvaskemiddel, lade det virke i en halv time, før du skylles godt igennem pletten med lunkent til varmt vand.

Til tekstiler, der kan tåle blegning, anbefaler eksperten at bruge brintoverilte på den grønne plet efterfulgt af skylning eller vask. Brintoverilte, som fås på apotekerne, har en blegende effekt og er mindre skadeligt end klor. Man kan tilsætte lidt salteddike for at forstærke effekten, råder Klepp.

Så nu er der ingen grund til at bekymre sig om grønne pletter på børnenes tøj - med disse effektive metoder kan du nemt få dem til at forsvinde og lade børnene nyde sommeren uden bekymringer!

Anbefalet til dig