Uanset om du regelmæssigt rydder op i køkkenet eller starter på en frisk for det nye år, er det vigtigt at give din fryser (og ikke kun dit køleskab) en grundig oprydning. Fryseren kan hurtigt blive et mysterium - den er kold, mørk og - afhængigt af modellen - dyb og uoverskuelig.
Det er vigtigt at tjekke din fryser jævnligt for at holde den ryddet og samtidig undgå madspild. Ikke sikker på, hvor du skal starte? Her er seks ting fra din fryser, som du ifølge mediet Real Simple, bør smide ud med det samme.
Mystiske genstande
Ifølge Whitney Cardosi, ernæringscoach og kogebogsforfatter, bør mystiske, uidentificerede genstande ryge direkte i skraldespanden.
"Hvis det er uden label eller har frostskader, anbefaler jeg at smide det ud," siger hun.
Cardosi foreslår som tommelfingerregel, at tilberedte rester og færdigretter bør bruges inden for tre måneder. Råt kød og grøntsager kan som regel holde sig i seks til tolv måneder, hvis det opbevares korrekt.
For at undgå dette problem fremover anbefaler hun at bruge en permanent tusch til at mærke og datere beholdere, inden de ryger i fryseren.
"Denne simple handling gør det lettere at finde det, du har brug for, og sikrer, at intet bliver glemt," tilføjer hun.
Udløbet mad
Selvom det kan virke indlysende at smide udløbet mad ud fra køleskabet, har mange mere udløbet mad i fryseren, end de er klar over.
"Det betyder, at disse varer har overlevet deres holdbarhed og bør kasseres. Dette kan omfatte frugt, kød, desserter og endda is. Alle varer skal roteres og bruges i tide," siger eksperten Shantae Duckworth.
Duckworth anbefaler at tage alt ud af fryseren under oprydningen, så du får et bedre overblik over dens indhold.
"Når du lægger tingene tilbage i fryseren, skal de ældste varer placeres forrest, så de bliver brugt først," forklarer hun.
Næsten tomme isbøtter
Hvis du gemmer den sidste skefuld cookie dough-is til en særlig dag, giver vi dig hermed lov til at nyde den fuldt ud.
"Tjek for glemte ispinde eller gamle isbøtter, der er blevet skubbet bagerst. De optager ofte værdifuld plads, som kunne bruges til mere alsidige fødevarer," siger Cardosi.
Storindkøb
At rydde op betyder ikke nødvendigvis at smide alting ud med det samme. Det kan også handle om at prioritere visse varer, så de bliver brugt, inden de bliver for gamle. Det kan også være en anledning til at prøve nye opskrifter.
Cardosi foreslår at genbruge store poser med f.eks. grøntsagsblandinger ved at tilføje dem til supper eller donere dem, hvis de er uåbnede.
Ikke-spiselige genstande
Ifølge Allie Echeverria, der er registreret diætist og ekspert i husholdning, er det vigtigt også at sortere ikke-spiselige genstande i fryseren.
"Hvor mange køleelementer ligger der - både dem til mad og dem til skader?" spørger hun.
Hun anbefaler at inspicere gel-poser for skader og kassere dem, hvis de er utætte. I et sådant tilfælde vil de nemlig ikke længere være brugbare.
"Behold et til to sæt i fryseren og lad resten tø op, så de kan opbevares tørt og væk fra direkte sollys," siger hun.
Gamle madbeholdere
Ligesom mad har opbevaringsbeholdere også en begrænset holdbarhed. Hvis du bemærker, at beholdere begynder at revne eller blive skæve, holder de sandsynligvis ikke maden frisk. Smid dem ud og forkæl dig selv med et nyt sæt.