Ikke nok med skimmelsvamp: Disse 5 ting bør du holde øje med i din ældre bolig

21/02/2024

Nicolai O. Haugsted

Foto: Shutterstock
Er det langt fra nybyg der har dit navn på adressen? Så bør du holde skarpt øje med disse fem ting.

Mest læste i dag

Nostalgien ved at bo i et ældre hus kan hurtigt blive udfordret af skjulte sundhedsfælder. Ældre bygninger bærer historie i deres vægge, men også potentielle farer, som moderne hjem er designet til at undgå.

Tips-and-tricks.co deler fem ting, du bør undersøge, hvis dit hjem bærer datoen fra en svunden tid.

Asbest

"Asbest er blandt de mest effektive isolatorer og brandhæmmere, som vi har til vores rådighed," forklarer Mike Powell, en ekspert inden for bygningsinspektion. Men denne styrke kommer med en bagside.

"Sandheden er, at asbest er helt sikkert at være i nærheden af, men bliver ekstremt farligt, når det er sprødt - let smuldrer - og går i stykker." Disse farlige fibre kan lede til alvorlige sygdomme som lungekræft.

Skimmelsvamp

Tidligere tiders isoleringsteknikker var ikke så avancerede som i dag, hvilket kan efterlade dit hjem åbent for fugt og dermed skimmelsvamp.

En fugtig lugt, pletter på væggene eller maling, der skaller af, kan være tegn på, at det er tid til at ringe til eksperterne.

Skadedyr

Erosion og år med dårligt vejr kan efterlade dit hjem sårbart over for skadedyr.

"Fugtskader på hjemmet kan skabe vandskadet træ, som er attraktivt for træødelæggende insekter," siger Thomas Dobrinska fra Ehrlich Skadedyrsbekæmpelse.

En professionel kan hjælpe med at sikre, at dit hjem forbliver dit.

Radon

Radon, en radioaktiv gas, kan udgøre en alvorlig sundhedsfare, især i ældre hjem. Da det er den førende årsag til lungekræft hos ikke-rygere, er det værd at investere i en radontest for at sikre dit hjem er sikkert.

Radon kan dannes fra uran i klipper, jord og vand der nedbrydes. Læg derfor særligt mærke din boligs omgivelser.

Bly

"Blybaseret maling nedbrydes ikke," advarer Powell. "Dette materiale er især problematisk for dem med små børn, der kan tygge på malede overflader, eller slidte overflader hvor maling kan flage af over tid."

Bly er en kendt sundhedsrisiko, særligt for børn og gravide, hvilket gør det til en prioritet at få testet for.

At bo i et ældre hus kan være som at træde ind i en anden tid, men det er vigtigt at sikre, at dit hjem ikke kun er fuld af charme, men også er et sikkert sted for dig og din familie.

Ved at være opmærksom på disse potentielle farer kan du nyde de gode tider, dit hjem har at byde på, uden bekymringer.

Anbefalet til dig