Rentesmæk på vej til disse boligejere: Sådan ser tallene ud

07/02/2024

Nicolai O. Haugsted

Foto: Shutterstock
På fredag har vi svaret.

Mest læste i dag

Renteauktionerne denne uge har skabt spænding blandt danske boligejere, der havde håbet på, at renterne ville tage et dyk.

Desværre har de seneste økonomiske signaler, særligt fra USA, givet anledning til blandet optimisme.

Faldende inflation og vækst i euroområdet havde oprindeligt sendt renterne nedad, men den seneste jobvækst i USA har vendt bøtten og sat spørgsmålstegn ved fremtidige rentenedsættelser.

Det skriver B.T.

På renteauktionernes første dag, mandag, landede F1-renten hos Realkredit Danmark på 3,61 procent for lån med afdrag og 3,59 procent for de afdragsfrie. Dette tyder på en stort set uændret ydelse for det kommende år for ejere af F1-lån.

En minimal ændring på fem kroner mindre om måneden pr. lånte million kroner for afdragsbelagte lån og ti kroner for afdragsfrie varianter, viser beregningerne.

Mere dramatisk er situationen for F5-lånetagere, der står overfor betydelige stigninger i deres månedlige ydelse, efter at F5-renten landede på 2,90 procent med afdrag og 2,94 procent uden.

"Sat lidt på spidsen kan man dermed sige, at det er mindre end hver tredje låntager, som har valgt at holde fast i sit F5-lån i forbindelse med rentetilpasningen. En hel del låntagere har søgt ned mod F3-lånet," forklarer Haris Coric, seniorøkonom hos Realkredit Danmark.

Med en ventet rentenedsættelse fra Den Europæiske Centralbank til juni, og nogle analytikere spår endda en reduktion allerede dette forår, står boligejere med kort rentebinding, såsom FlexKort-lån, potentielt overfor en økonomisk lettelse.

Som F3- og F5-lånene træder ind på auktionsscenen, holder både boligejere og finansielle analytikere vejret. De næste dages auktioner vil ikke blot afgøre de kommende års økonomiske realiteter for mange familier men også signalere retningen for det danske boligmarked i en tid med økonomisk usikkerhed.

Anbefalet til dig