Økologiske høns har i de seneste fem år været nødt til at tilbringe halvdelen af året indendørs på grund af den konstante trussel fra fugleinfluenza, et scenario der stiller store spørgsmål ved dyrevelfærd og økologiske principper. På Vibens Fryd, et økologisk landbrug drevet af Carsten Sørensen i Thy, mærkes konsekvenserne af denne situation tydeligt. Med 1600 høns, der i lange perioder er tvunget til at opholde sig indenfor, udfordres landbrugets økologiske integritet. Det skriver TVMidtvest.
"De vil rigtig gerne ud," fortæller Carsten Sørensen om sine høns, som under normale omstændigheder ville nyde friheden under åben himmel, hvilket er en grundlæggende forudsætning for at betegne æg som økologiske. At holde hønsene indendørs strider imod både landbrugets og forbrugernes forventninger til økologisk dyrevelfærd. "Jeg synes, det er træls, at vi skal holde dem inde," udtaler han.
Som en mulig udvej fra dette dilemma peger både landmænd og Økologisk Landsforening på vaccination som løsningen. Vacciner mod fugleinfluenza eksisterer og er allerede i brug i visse lande, hvilket åbner op for håbet om, at danske økologiske landbrug snart kan beskytte deres høns mod sygdommen uden at kompromittere deres adgang til det fri.
Lars Bredahl, forperson for Æg- og Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening, understreger vigtigheden af vaccination: "En vaccine kan gå ind og holde sygdommen nede, hvis en flok høns bliver ramt, eller måske helt modvirke, at flokken bliver ramt af sygdommen."
Indtil videre må Carsten Sørensen og hans kolleger dog fortsætte med at holde hønsene indendørs, da udsigten til en vaccination i Danmark stadig synes at være et stykke vej ude i fremtiden. "Med en dødelighed på 100%, hvis man får fugleinfluenza, så skal man jo altså ligesom tage det alvorligt," siger Sørensen, der anser indespærring som det bedste alternativ under de nuværende omstændigheder.