Fra sommer kan der komme nye skrappe regler for hundeavl i Danmark. Minister for landbrug, fødevarer og fiskeri, Jacob Jensen (V), har netop sendt en bekendtgørelse i høring, der skal sikre bedre dyrevelfærd og begrænse avl, hvor udseende prioriteres over sundhed. Det skriver TV2 Fyn.
Strengere krav til avl
Reglerne fastsætter blandt andet, at tæver først må parres fra en vis alder og maksimalt må få et bestemt antal kuld i deres levetid. Derudover skal visse hunderacer – særligt de kortsnudede – undersøges for sundhedsproblemer, før de kan indgå i avl. "Vi har set for mange eksempler på avl, hvor udseendet vægtes højere end hundens velfærd. Nu skal velfærden komme først," siger Jacob Jensen.
Særligt racer som fransk bulldog, mops og andre brachycephale hunde har været omdrejningspunktet for debatten, da de ofte lider af vejrtrækningsproblemer og andre genetiske lidelser.
Kamp mod hvalpefabrikker
Reglerne retter sig især mod storskalaproduktion af hvalpe i såkaldte "hvalpefabrikker". Ministeren erkender dog, at det præcise omfang af ekstrem avl i Danmark ikke kendes. "Når vi spørger branchen, er det tydeligt, at problemet er omfattende. Derfor er der behov for regulering," påpeger han.
Konsekvenser og kontrol
Fødevarestyrelsen vil stå for at kontrollere og håndhæve reglerne gennem risikobaserede tilsyn. Desuden skal lovgivningen give forbrugerne større tryghed, når de køber hundehvalpe. "Danskere vil kunne efterspørge dokumentation for, at en hvalp er avlet efter danske regler og dermed undgå de genetiske udfordringer, der følger med ekstrem avl," siger ministeren.
Strafferammen for at bryde reglerne er endnu ikke fastlagt, men ifølge ministeren vil sanktionen sandsynligvis bestå af bøder. De nye regler udspringer af en bred politisk dyrevelfærdsaftale fra februar.