Værd at vide inden du køber tørretumbler

14/04/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

Husk at søge information om tørretumblere inden du køber en ny. Foto: Shutterstock.
Hvorfor skal vi have en tørretumbler? Vi ønsker os jo alle sommer og varme dage, hvor vi kan hænge tøjet til tørre i haven. Hvor tøjet lugter af frisk luft, og vi kan hygge os med tøjklemmerne.

Mest læste i dag

Desværre er det danske vejr lunefuldt. Ikke alle har adgang til en have, og det er forbandet svært at tørre tøj i haven om vinteren. Derfor har vi brug for andre muligheder, når vi skal tørre tøj. Velkommen til tørretumbleren.

DU KAN SE ET FLOT UDVALG AF TØRRETUMBLERE HER

En tørretumbler er en af de hvidevarer, som man antager bare skal købes. Der kan jo umuligt være forskel på de maskiner, som bare lige skal tørre tøjet. Det er dog en sandhed med modifikationer. At købe en tørretumbler kræver en smule mere baggrundsviden end bare at forholde sig til, at den skal tørre tøj. Der findes generelt to forskellige typer af tørretumblere. De kaldes for henholdsvis aftrækstørretumblere og kondenstørretumblere.

Tørretumblere ligner for det meste hinanden. Det er sjældent designet, der bestemmer hvilken maskine, du skal købe.

Aftrækstørretumbler eller kondenstørretumbler

Aftrækstørretumbler kræver lidt mere i forhold til installering. Den kræver nemlig en aftrækskanal, der fører den fugtige luft ud i det fri. Fordelen ved en aftrækstørretumbleren er, at den i langt de fleste tilfælde vil være bedre til at tørre dit tøj og også kan tørre tøjet hurtigere end en kondenstørretumbler.

Kondenstørretumbleren er blevet den mest almindelige type af tørretumbler i dag. Den kræver nemlig ikke udluftning til det fri. I stedet samles fugten i en beholder, der kan tages ud og tømmes, når den er fyldt. Det er derfor den type tørretumbler man oftest ser i lejligheder eller i huse, hvor tørretumbleren ikke kan opstilles på en måde, der giver umiddelbar adgang til det fri.

Man kan som alternativ tilslutte fugtbeholderen til et afløb, så fugten automatisk løber fra beholder til afløb. En kondenstørretumbler vil ofte udlede en del varme i rummet, så du skal være opmærksom på at lufte ud og sikre, at rummet ikke bliver for fugtigt.

En tørretumbler klarer dog ikke alt, og nogen gange er der behov for særlige enheder til at tørre særligt sko/fodtøj og overtøj. I disse tilfælde kan vi anbefale, at man kigger tørreskabe.

Kapacitet på tørretumblere

Kapaciteten på en tørretumbler er selvfølgelig vigtig. Særligt hvis man har børn i huset og har et højt vaskebehov. Der er en verden til forskel på. om din tørretumbler kan klare seks eller 11 kilo. Kapaciteten på en tørretumbler opgøres i kilo. En lille opvaskemaskine kan typisk klare seks kilo, mens en stor kan klare 11.

SE ET UDVALG HER

Øvrigt i forhold til valg af tørretumbler

Som alle andre hvidevarer har tørretumblere en række tilvalgsfunktioner. Nogen er af stor anvendelighed, mens andre er mere specifikt brugbare i særlige situationer. Det kan f.eks. være funktioner som reverserende tromlegang, som betyder, at tørretumblerens tromle skiftevis drejer fra den ene til den anden side. Det giver en hurtigere tørring og gør tøjet mere luftigt.

Særligt udviklede funktioner, som f.eks. Fuzzy logic kan også blive nævnt. Det er en tørreproces, hvor fugtigheden i udblæsningsluften bliver målt løbende. Det minimerer risikoen for, at tørretumbleren overopheder og ødelægger tøjet.

Energiklasse

Tørretumblere brugere generelt meget energi. Det er derfor kun få tumblere, der kan få den bedste energiklassificering. Det er primært kondenstørretumblere, der kan opnå gode energiresultater, da der er strengere krav til energimærkningen ved aftrækstørretumblere.

Energimærkeskalaen er som du kender den fra andre hvidevarer. Den går fra A (tørretumblere med lavt energiforbrug) til G (tørretumblere med et højt energiforbrug). Energiforbruget har selvfølgelig en betydning for, hvor miljøvenlig tørretumbleren. Det kan direkte aflæses på, hvor meget du skal betale på din elregning, når du bruger tørretumbleren.

KOM I GANG MED AT KØBE DIN TØRRETUMBLER HER

Denne artikel er en affiliate-artikel, Nyheder24 modtager et lille beløb, hvis du vælger at følge artiklens links og køber et produkt.

Anbefalet til dig