Derfor bør du ikke købe en airfryer – og den er ikke altid billigere end ovn

Af: Thea Andersen

|

18/05/2024

forbrug
Foto: Shutterstock.com.
Der er ikke kun fordele ved airfryere.

Mest læste i dag

Airfryeren (varmluft-frituren) har fundet vej til de danske køkkener, hvor den er blevet en sand game changer. Men bag deres popularitet gemmer der sig nogle overraskende grunde til, hvorfor du måske ikke bør stole så meget på dem, som du tror.

Med airfryeren er det både nemt og hurtigt lave mad, og TikTok og andre sociale medier svømmer i opskrifter og videoer, der viser lækre retter.

Selvom dette køkkenredskab har sine fordele, er der nogle dog markante ulemper, som er værd at tænke over, inden du investerer i en, skriver The Sun.

Først og fremmest er airfryere ikke 'friturestegere' - på trods af hvad deres navn antyder.

De bruger en teknologi kaldet konvektion for at cirkulere varm luft rundt om maden, hvilket gør eksempelvis fritter sprøde og gyldne uden brug af en masse olie.

Selvom det er sundere end at bruge en traditionel frituregryde, kan du opnå samme effekt ved at bruge en konvektionsovn uden ekstra omkostninger.

Med Black Friday lige om hjørnet vil tilbudsjægere lede efter rabatter online. Men selv de billigste airfryere kommer til at koste omkring £35, svarende til 300 kroner, på Amazon. De billigste muligheder kommer ofte fra mindre kendte mærker uden garanti for hverken kvalitet eller holdbarhed.

Det kan endda være bedre at prioritere andre genstande i dit køkken, især hvis du lige er begyndt at udforske madlavningens verden.

Billigere modeller er ofte mindre, hvilket betyder, at du måske bruger mere tid på at tilberede mad i flere portioner, end hvis du bare brugte en almindelig ovn.

Udover prisen for en airfryer kan mindre portioner betyde, at dine energiregninger stiger på grund af den ekstra tilberedningstid. Selv high-end airfryere (koster over £400, hvilket svarer til knap 3.500 kroner) er stadig ret kompakte, så du kan have svært ved at mætte hele din familie, især hvis I er mange omkring middagsbordet.

Endelig er de ikke så sunde, som du måske havde håbet på.

Ifølge Victoria Taylor, en diætist fra British Heart Foundation, afhænger det fuldstændigt af, hvad du tilbereder, og hvor ofte du spiser stegt mad.

I en artikel på BHFs hjemmeside skrev hun: "Hvis du tilbereder en madvare, som du normalt ikke tilføjer fedt til, når du tilbereder den, hvad enten det er frosne fritter, bacon, pølser eller paneret kylling, så vil det at blive tilberedt i en airfryer sandsynligvis ikke gøre det sundere."

Anbefalet til dig