Danskerne skal ikke forvente at kunne fylde indkøbsvognen billigere i den nærmeste fremtid. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at kun syv procent af virksomhederne i detailhandlen regner med at sænke priserne i løbet af de næste tre måneder. I fødevarehandlen er billedet det samme – kun syv procent forventer prisfald. Det fortæller Avisen Danmark.
Tværtimod ser det ud til, at priserne vil fortsætte med at stige. Hele 13 procent af detailvirksomhederne og 11 procent af fødevarevirksomhederne planlægger at hæve priserne i den kommende tid. Det betyder, at danskerne fortsat vil mærke presset på pengepungen, når de handler dagligvarer.
Prisernes himmelflugt stopper ikke
Brian Friis Helmer, privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank, vurderer, at det bliver dyrere at gå på indkøb. Han peger på, at priserne på blandt andet kaffe, chokolade og smør er steget markant og har bidraget til en samlet prisstigning på næsten seks procent det seneste år.
“Der er få virksomheder, der forventer at sænke priserne. Derfor er der ikke umiddelbart prisfald i horisonten for danskerne, når indkøbsvognen skal fyldes op i supermarkedet,” lyder det fra Helmer.
Han tilføjer, at fødevarepriserne nu er 21 procent højere end for tre år siden, og at selvom prisstigningerne ikke sker med samme hast som tidligere, er det stadig en betydelig belastning for husholdningsbudgetterne.
Globale priser trækker op
Brian Friis Helmer forklarer, at de globale fødevarepriser er steget med næsten 10 procent det seneste år, og det afspejles i de danske priser. Han forudser derfor, at fødevarepriserne herhjemme næppe vil falde foreløbigt.
“Vi ser en fortsat stigning i producentpriserne, og det tyder ikke på, at de højere priser vil aftage lige med det samme,” siger han.
Lønstigninger dæmper effekten
På trods af de høje priser er der dog en vis opmuntring at hente. Ifølge Brian Friis Helmer har mange danskere oplevet pæne lønstigninger på omkring 5 procent det seneste år. Det betyder, at købekraften for mange husholdninger er forbedret, selvom priserne er steget.
“Højere priser er kun den ene side af mønten. De seneste tal viser, at lønudviklingen løber væsentligt hurtigere end prisudviklingen, så mange danskere genvinder faktisk en del af deres købekraft,” understreger Helmer.