Det ikoniske danske Jolly Cola har netop lanceret sin største kampagne i mange år. På busser over hele landet kan man nu se reklamer med budskabet "0 procent USA, 100 procent dansk" - en direkte udfordring til de amerikanske colagiganter. Kampagnen er en reaktion på den seneste politiske uro i USA, hvor præsident Donald Trumps kontroversielle optræden har fået mange forbrugere til at tænke over deres valg af produkter. Det fortæller TV 2.
En nostalgisk modvægt til USA
Jolly Cola blev lanceret i 1959 som en dansk modvægt til Coca-Colas indtog i Danmark, og mærket har siden haft en særlig plads i danskernes bevidsthed. Dengang kæmpede Jolly mod en massiv amerikansk ekspansion, og det danske bryggeri stod fast mod Coca-Colas forsøg på at få eneret til navnet "cola". Selvom Jolly i dag blot har en markedsandel på én procent, vækker kampagnen nostalgiske minder om en tid, hvor danske varer blev kæmpet frem mod globale giganter.
En politisk forbrugertrend
Ifølge marketingchef Thomas Lindegaard fra Bryggeriet Vestfyen er kampagnen en direkte reaktion på, at mange danskere er blevet mere bevidste om, hvor deres produkter kommer fra. Han fortæller, at salget af Jolly Cola er steget med 50 procent, siden kampagnen begyndte.
“Vi fandt ud af, at den politiske forbruger har fået mere taletid, og det reagerer vi på,” siger Lindegaard.
Trumps eskapader vækker købestrejke
Kampagnen blev skudt i gang få dage efter en kontroversiel episode, hvor præsident Trump og vicepræsident J.D. Vance offentligt skændtes med Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj i Det Hvide Hus. Det fik flere danskere til at reagere, og blandt andet meddelte den københavnske café Blågårds Apotek, at de fremover ville servere Jolly frem for Coca-Cola.
Et politisk gamble med potentiale
På trods af kampagnens patriotiske islæt er det stadig uvist, hvor mange forbrugere der reelt vil skifte colamærke som følge af de politiske meldinger. Hos Harboe Bryggeriet, der også producerer cola, har man ingen planer om at følge Jollys eksempel. Direktør Ninalouise Rasmussen understreger, at Harboe ikke ønsker at udnytte politiske konflikter til kommercielle formål.
Samme melding lyder fra Thisted Bryghus og Hancock Bryggerierne, hvor man ikke mærker væsentlige ændringer i salget.
"En dansk kulturskat"
Trods det begrænsede momentum er Thomas Lindegaard optimistisk. Han mener, at Jolly Cola med sin lange historie som dansk alternativ til amerikanske giganter er særligt positioneret til at udnytte den nuværende situation.
“Vi imødekommer en interesse, der er i markedet. Folk er begyndt at interessere sig for, hvor deres varer kommer fra,” siger han.