Det kræver en revolution inden for dansk landbrug, hvis sektoren skal leve op til Danmarks ambitiøse klimamål for 2030. Onsdag fremlagde en ekspertgruppe ledet af økonomiprofessor Michael Svarer forslag til, hvordan landbruget kan bidrage til den grønne omstilling gennem en CO2-afgift. Selvom afgiften primært vil blive pålagt produktionen, kan danskerne forvente en mindre prisstigning på kød- og mejeriprodukter i supermarkederne. Det skriver Jyllands-Posten.
Ekspertgruppen præsenterede tre forskellige modeller for CO2-afgiftens implementering, hvoraf hver især har sine fordele og ulemper. Uanset valg vil en indfasning fra 2027 til 2030 betyde, at forbrugere kan se frem til en prisstigning på basale fødevarer; et halvt kilo hakket oksekød kan blive op til 4,5 kr. dyrere, mens en liter mælk kan stige med op til 60 øre.
Den foreslåede CO2-afgift har til formål at reducere landbrugets udledning af drivhusgasser betydeligt, med mål om en reduktion på ca. 2,5 millioner tons for at opfylde klimamålene. Ud over afgiften anbefaler udvalget forskellige tiltag for at støtte landbruget i denne overgang, som inkluderer statsstøtte til skovrejsning og bevaring af kulstofrige lavbundsjorde.
Dog er der bekymring for afgiftens konsekvenser for jobmarkedet, med et potentielt permanent tab af 8.000 til 1.700 jobs inden for landbruget og relaterede industrier, primært i Jylland. Trods dette understreger Michael Svarer optimisme omkring det danske arbejdsmarkeds evne til at absorbere de berørte arbejdstagere i nye job.
Regeringen har lagt vægt på, at klimaindsatsen ikke må skade landbrugets konkurrenceevne eller medføre udflytning af arbejdspladser, en balancegang eksperterne erkender er udfordrende. Svarers udvalg har dog fremlagt en vej frem, som både adresserer klimaforandringer og opretholder Danmarks landbrugsstyrke.