Temu er overalt: Disse produkter skal du holde dig fra

Af: Mie M.B

|

29/01/2024

forbrug
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvis du derimod handler klistermærker, kreaprodukter og plakater er der ingen fare

Lige nu læser andre også

Den kinesiske webshop Temu, som stormer frem i popularitet globalt med sit slogan "shop som en milliardær", er blevet genstand for bekymring fra Forbrugerrådet Tænk. Webshoppen, der tilbyder alt fra tøj til elektronik og kosmetik til lave priser, har fanget forbrugernes opmærksomhed, men Forbrugerrådet Tænk opfordrer til forsigtighed. Det skriver TV 2.

Helen Amundsen, seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk, påpeger over for TV 2, at forbrugerrettighederne ikke er de samme ved køb uden for EU, og at der er usikkerhed omkring produkternes kontrol. "Man skal huske, at man ikke har de samme forbrugerrettigheder, hvis man handler uden for EU, og vi ved heller ikke så meget om, hvilken kontrol der er med produkterne," siger hun.

Temu, som blev stiftet i 2022 og sælger direkte fra kinesiske producenter, har opnået stor opmærksomhed i Danmark, hvor deres app nu ligger nummer ét over mest downloadede apps, og en dansk Facebook-gruppe om Temu har over 8000 medlemmer. En analyse fra Dansk Erhverv viser, at 14% af danskerne handlede på Temu i 2023, især blandt unge og børnefamilier.

Amundsen er dog ikke overrasket over webshoppens popularitet, da "man bliver nærmest bombarderet med annoncer, når man åbner sin telefon, så de har en meget aggressiv markedsføringsstrategi."

Forbrugerrådet Tænk har endnu ikke selv undersøgt varer fra Temu, men henviser til en undersøgelse fra den italienske forbrugerorganisation Altroconsumo, som fandt at 15 ud af 28 testede produkter ikke levede op til EU's krav om produktsikkerhed, herunder kosmetik, hudplejeprodukter, elektronik, sikkerhedsudstyr og legetøj til børn. "Det er ærgerligt, at det ikke kun er priserne, der er lave, men frem for alt kvaliteten af de varer, der sælges på platformen," konkluderede Altroconsumo.

Temu svarer i en skriftlig kommentar til TV 2, at de er omhyggelige med at overholde lovgivningen og forventer, at sælgere på deres platform gør det samme. De understreger også, at de har "en af de mest generøse returpolitikker inden for e-handel" og et købsbeskyttelsesprogram, der garanterer refusion under visse betingelser.

Forbrugerrådet Tænk råder dog forbrugerne til at være opmærksomme på de potentielle risici ved at handle på en webshop uden for EU. Amundsen påpeger, at de lave priser kan indikere kompromisser på andre områder, såsom produktsikkerhed og kontrol. "Når tingene er så billige, så er sandsynligheden for, at der er kontrol med det, ikke så stor," siger hun og tilføjer, at der kan være problemer med at retsforfølge virksomheden eller få penge retur ved returnering.

Ydermere har Temu stået over for kritik i USA, hvor en komité i Repræsentanternes Hus har udtrykt bekymring for, at nogle produkter muligvis er produceret under tvangsarbejde. Temu afviser disse påstande som "fuldstændig ubegrundede" og påpeger, at leverandørerne skal overholde et adfærdskodeks.

Endelig er der også bekymring for, hvordan Temu håndterer kunders data. Efter Google suspendere appen Pinduduo, et søsterselskab til Temu, på grund af potentielle datarisici, forsikrer Temu, at de prioriterer beskyttelse af privatlivets fred og er gennemsigtige omkring, hvordan de bruger data.

Anbefalet til dig