10 tips til haven i november: Vær særlig opmærksom på tip nr. 7

Af: Mie M.B

|

02/11/2023

Have
Beskyt stauder og vindfølsomme buske mod vintervejret/Foto: Shutterstock
På med havehandskerne og regnjakken - det er ikke helt slut endnu!

Lige nu læser andre også

Efteråret er for alvor begyndt at vise tænder og kulden tager til. Mange haveejere tænker måske at det er slut for i år med havesyslerne, men der er faktisk en del aktiviteter, du kan foretage dig i novemberhaven.

  1. Plant løvtræer og buske

Særligt roser, hortensia og andre rodbuske er gode at sætte i den våde novemberjord. Planten bruger kulden og vandet i jorden til at styrke rodnettet så det står stærkere til foråret. Vær dog obs. på ikke at plante i gennemvædet jord, da rødderne skal bruge krummestrukturen i jorden.

  1. Støt nyplantede træer

I de kraftige efterårsvinde kan det være hårdt for nyplantede træer at stå fast i jorden. Et nyplantet træ vil have godt af to-tre stolper for at give så mange kræfter til dannelse af rodnet som muligt.

  1. Beskær skrøbelige buske

Klatreplanter og roser med lange stængler kan med fordel beskæres max en tredjedel, så de ikke bliver revet op af vinden. Husk at beskære skråt og lige over plantens sideskud.

  1. Lav vinterhule til pindsvinene

Medmindre du ønsker besøg af pindsvin i dit skur eller redskabsrum, kan du med fordel rive blade og grene sammen op mod en læside. Hvis uønskede gæster alligevel skulle flytte ind blandt havehynder og kælke, kan du flytte dem ud i bunken, indtil de lærer, at det er der de skal være.

  1. Ryd op i grøntsagsbedene

Fjern alle gamle planter i højbede og i jorden så der ikke går skimmel i jorden. Bakterier fra rådne planter kan sætte sig i jorden og gøre planterne til næste år syge. 

  1. Dæk frostfølsomme stauder til

Ikke alle stauder tåler frost og man kan med fordel bruge de mange nedfaldsblade og grangrene eller halm til at lave et frosttæppe. Laget af isolering skal være omkring 20-40 cm tykt og dæmmes ind med grene, så de ikke blæser væk.

  1. Læg halvfærdigt kompost på køkkenhaven

Kompost der er fuldt komposteret mister alt næring i løbet af vinteren, hvorimod halvfærdigt i løbet af vinteren når at kompostere og blive klar til foråret. Vær opmærksom på ikke at lægge forkert kompost såsom kogte grøntsager eller kød på jorden, da det tiltrækker rotter.

  1. Læg forårsløg

Du kan nå det endnu. Frosten har endnu ikke nået jorden, så du kan stadig lægge tulipaner, påskeliljer og hyacinter i jorden til foråret. Strø med fordel gødning omkring løgene for bedre blomstervækst. Mærk på løget inden du lægger det nær andre løg. Hvis det er blødt, skyldes det råd, hvilket kan sprede sig til de omkringliggende løg.

  1. Fjern ukrudt

Planterne bruger vintermånederne på at styrke rodnettet. Det er derfor en god ide at få så meget ukrudt væk som muligt, så planterne ikke vokser sig stærkere hen over frost månederne.

  1. Husk fuglene

Få sat foderbræt og kolber op i træerne, så der er mad til fuglene hen over vinteren. Brug eks. fedtet fra anden på Mortens aften til at lave næringsrige foderkugler (se opskrift her. Du kan erstatte svinefedt med andefedt.)

Du kan læse flere gode råd til novemberhaven på Videncentret Bolius og på Kasvi

Anbefalet til dig