Med foråret og sommerens komme begynder også sæsonen for skovflåter, der trives i det høje græs og kan klamre sig fast til menneskers tøj og hud.
Det er vigtigt at reagere hurtigt, hvis man opdager en flåt, der har sat sig fast. Jo længere flåten får lov til at suge blod, desto større er risikoen for, at den overfører sygdomme som borreliose og Tick Borne Encephalitis (TBE).
Når man fjerner en flåt, er det bedst at bruge en pincet, et flåtkort eller en speciel flåtpincet.
Hvis sådanne redskaber ikke er tilgængelige, anbefaler Robert Koch Instituttet (RKI) at man fjerner flåten med det samme, selv med neglene, for at minimere risikoen for infektion. Efter fjernelse bør bidstedet desinficeres omhyggeligt.
Det skriver T-online.
Det er dog ikke ualmindeligt, at dele af flåten bliver siddende i huden. Ofte er det ikke hovedet, men flåtens stikkende apparat, der er tilbage. I de fleste tilfælde vil kroppen selv afstøde disse rester over tid. Man bør undgå at forsøge at fjerne resterne ved at "bore rundt", da dette kan forårsage yderligere skade eller infektion. I stedet anbefales det at holde området rent og desinficeret, og nøje overvåge for tegn på infektion.
Vigtigt at være opmærksom på symptomer
Hvis man oplever symptomer som betændelse, hævelse, kraftig kløe eller feber efter et flåtbid, bør man søge lægehjælp.
En læge kan fjerne eventuelle rester af flåten på en steril og sikker måde, hvilket reducerer risikoen for komplikationer. Det er vigtigt at tage flåtbid alvorligt og være opmærksom på symptomer, der kan indikere infektion, for eksempel de symptomer der kendetegner Borrelia som ofte viser sig snigende og kan være alvorlige.
For at beskytte sig mod flåtbid, bør man tage forholdsregler, når man opholder sig i områder med højt græs eller tæt vegetation. At bære lange ærmer og bukser, samt bruge insektmiddel, kan reducere risikoen for flåtbid betydeligt.
Det er en god idé at tjekke sig selv og sine kæledyr grundigt for flåter efter at have været ude i naturen. Forebyggelse og hurtig handling er nøglen til at undgå de potentielt alvorlige konsekvenser af flåtbid.