Golfklub er ligesom mange andre slemt plaget af gåsebiller: Sådan slipper de af med dem

Af: Lucas Andreas

|

09/05/2024

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Parringssæson nærmer sig for billen, og derfor er det vigtigt at handle hurtigt.

Mest læste i dag

Gåsebillerne har indtaget danske græsplæner med en appetit, der truer med at efterlade både private haver og golfbaner ødelagte.

I Viborg Golfklub er situationen allerede alvorlig, og chefgreenkeeper Per Knudsen fortæller, at de grønne områder lider hårdt under angrebet: "Golfbanen er simpelthen ikke spilbar. Gåsebillerne og deres larver æder græsrødderne, så græsset går ud."

Det skriver TV Midtvest.

Og problemet er ikke isoleret til Viborg.

Over hele landet kæmper græsejere med lignende invasioner, særligt fordi maj bringer varmere jordtemperaturer, hvilket signalerer starten på gåsebillernes parringssæson.

De voksne biller, let genkendelige på deres metalliske udseende, sværmer i massevis for at finde partnere og efterfølgende grave sig ned i jorden, hvor de lægger æg, der senere bliver til græsrodædende larver.

Problemet eskalerer i løbet af sommeren, når larverne vokser sig store og begynder at forbruge større mængder af græssets rødder.

Men ifølge Torben Kastrup Petersen, banechef i Dansk Golf Union, er der ikke mange effektive bekæmpelsesmetoder tilgængelige, da brugen af sprøjtegift mod gåsebiller er ulovlig i Danmark:

"Vanding er et værktøj. Billerne kan ikke lide vand og fugt."

En alternativ løsning, der anvendes i nogle områder, involverer brugen af nematoder, små orme som naturligt inficerer og æder gåsebillelarverne.

Men denne metode byder på logistiske udfordringer, og effektiviteten kan være varierende.

Golfklub tager flere skridt

På Viborg Golfklub har man taget skridt til at integrere både nematoder og naturlige prædatorer, som stære, der tiltrækkes af stærekasser opsat rundt om på banen.

Fuglene bidrager til bekæmpelsen ved at spise både larver og voksne biller.

Det står klart, at gåsebillerne er en skrækindjagende modstander for enhver, der værner om sit grønne græs.

I takt med at problemet vokser, er der også en øget efterspørgsel på både forebyggende og kurative løsninger, der kan sikre, at græsplæner over hele landet kan blive grønne igen.

Men en optimistisk greenkeeper Per Knudsen bemærker: "Græsset kan reddes, hvis vi vander det og giver det lidt kærlighed."

Anbefalet til dig