Fælles operationsgang tager hånd om både børnene og deres mødre

23/09/2019

Christian Granhøj Skouboe

Hospitalsklovnen Poco bringer smilet frem i en tid, der ellers kan være hård. Foto: Tonny Foghmar
Samlingen af Aarhus Universitetshospital i Skejby har gjort det muligt at lave en særlig operationsgang, hvor der er fokus på børn, unge og gravides behov.

Mest læste i dag

Hospitalsklovnen Poco blæser sæbebobler for Emma og hele hendes famlie. Emma er lidt nervøs, for om lidt skal hun bedøves og have lavet en operation på fire af sine tæer. Men sygeplejerske Julie beroliger hende ved at fortælle, at der venter både is og chips, når hun vågner efter operationen. 

Sådan ser hverdagen ud på den særlige operationsgang for børn, unge og gravide på Aarhus Universitetshospital, som i dag kan fejre sin 1-års fødselsdag. 

Operationsgangen kaldes også Operations- og Opvågningsafsnittene for Børn, Unge og Gravide og blev etableret for et år siden, da samlingen af Aarhus Universitetshospital i Skejby gjorde det muligt at opbygge en operationsgang på tværs af afdelinger, hvor personalet havde særlig fokus på børn og unge. 

"Vi ville gøre det bedste for børnene og løfte kvaliteten til gavn for dem. Derfor samlede vi det personale, der er specialiseret i at bedøve børn i stedet for at have dem spredt ud over hele hospitalet," siger Marie-Louise Ulsøe, der er oversygeplejerske på Bedøvelse og Operation.

Trygge rammer for børn og forældre

Et år efter starten er status, at personalet fra børneoperationsgangen bedøver langt hovedparten af de børn, der har brug for bedøvelse i.f.m. en operation, undersøgelse eller behandling på Aarhus Universitetshospital. Enten på selve børneoperationsgangen eller ved at tage ud på de afdelinger, der har børn indlagt.

Samtidig er personalet på børneoperationsgangen ved at have fundet ind i nye samarbejdsformer, der giver gode, trygge rammer for børnene og deres forældre

"Det går rigtig godt efter det første år. Vi har et meget engageret personale, som på kort tid har formået at skabe en god arbejdskultur. Desuden har vi fået bedre og kortere patientforløb, fordi mange børn kan indlægges og udskrives direkte fra operationsgangen."

Særlig fokus på plejen

Sygeplejerske Julie Rosenkilde har været med på den nye operationsgang siden starten. Hun snakker med børnene og deres forældre, før barnet skal bedøves, og er der også for dem, når barnet vågner igen efter operationen. 

"Jeg prøver at møde barnet og familien der, hvor de er. Det er vigtigt, at barnet får en tryg indsovning, for det betyder meget for, hvordan de vågner op igen," siger Julie Rosenkilde.

Hun arbejdede tidligere på Børn og Unge, som er hospitalets børneafdeling.

"Det giver rigtig god mening, at man har opbygget en ny operationsgang for børn. For det kræver en helt anden tilgang at arbejde med børn frem for voksne."

Bedre forhold for akutte børneoperationer

Det første år har dog kun været begyndelsen for børneoperationsgangen.

"1. december åbner vi et operationsleje kun for akutte børneoperationer, og det vil betyde, at vi på dette område kan nedbringe ventetiden," siger Marie-Louise Ulsøe.

"Vi arbejder også på at blive en del af det akutte kald på hospitalet. Det vil sige, at personale fra børneoperationsgangen skal være med på det hold, der lynhurtigt skal samles, hvis et barn på hospitalet bliver kritisk syg."

Desuden tager udgående teams fra børneoperationsgangen ud til ni forskellige destinationer på hospitaler – bl.a. er de lige begyndt at bedøve børn på Dansk Center for Partikelterapi, når de skal have strålebehandling. 

Om børnene på AUH

  • På Aarhus Universitetshospital bedøves der hvert år knap 4.000 børn op til 10 år og ca. 2.000 børn mellem 11 og 18 år, som skal have foretaget en operation, en undersøgelse eller en behandling. Langt hovedparten af disse børn bliver bedøvet af personale fra børneoperationsgangen.
  • På selve børneoperationsgangen – også kaldet Operations- og Opvågningsafsnittene for Børn, Unge og Gravide – bedøves børn og unge inden for en række børnekirurgiske specialer – bl.a. urinvejskirurgi og øre-, næse- og halskirurgi.
  • Personalet på afsnittet har også udgående teams, som tager ud til ni afdelinger og afsnit på hospitalet og bedøver børn og unge. Bl.a. på Dansk Center for Partikelterapi, som begyndte at behandle deres første barn i august.
  • Desuden bedøver afsnittet hvert år knap 2.000 gravide kvinder i.f.m. kejsersnit, blødninger og andre komplikationer, som opstår i tilknytning til en graviditet eller fødsel. Herudover lægges der 1.000 epiduralblokader i forbindelse med fødsler

Anbefalet til dig