Når man som overtegnede er tilflytter til Vejle, er Vestbyen absolut noget af det man bemærker. Det meste andet af Vejle fremstår ganske poleret: Nybyggerier og caféer med enslydende menukort. Et hav af grå og sorte biler, og huse og folk, der ligner hinanden. Derimod er Vestbyen mere broget. Det er netop denne forskelligartethed, som fotografen Jonas Normann har forsøgt at indkapsle med sit kamera
I 2018 har han taget en daglig runde i Vestbyen for at forevige de mennesker og steder, der for ham udgør bydelen.
“Man kan se, at det er et sted, der bliver levet,” siger Normann, som selv bor og arbejde i Vestbyen.
Kan opleves i Spinderihallerne
I øjeblikket kan man opleve 40 af Jonas Normanns fotografier, som hænger i Spinderihallerne frem til den 20. december. Udstillingen åbnede den 6. november, og et par dage efter tog jeg forbi for at opleve udstillingen.
Velankommet 17.05 kunne jeg dog konstatere, at dørene var lukket og låst. De fastlaste rammer findes altså også i Vestbyen, men det lykkedes heldigvis at snige sig ind, da et par engelsktalende kvinder, som ikke skulle haste hjem til ulvetimen, åbnede døren på klem.
Fotografierne hænger i forhallen til kontorfællesskabet i de gamle spinderihaller, hvor bunden af søjlerne er farvet i en grøn pastel. Farvene og de rå rammer i Spinderihallerne går godt i spænd med Jonas Normanns fotografier, hvor farveskalaen også går fra de bløde til helt klare pasteller.
Nøgterne beskrivelser
Motiverne er mennesker i forskellige former og størrelser. Hvert enkelt billede har en kort, nøgtern og fordomsfri beskrivelse.
For eksempel: ”Bent ved siden af sin hampplante på Vestbanevej. Planten har han ikke selv plantet.”
Som der står nedenunder et billede af en mand, som angiveligt hedder Bent, som står i sin forhave ved siden af en gigantisk hampplante.
Eller ”Daniel – Svendsgade”, som er beskrivelsen til billedet af en ung mand, som sammen med en hund, der ligner en slædehund, ligger i sin seng ved siden af et bord dækket af tomme kakaokartoner og colaflasker.
Fotoudstilling udenfor åbningstid.
Beskrivelserne fungerer godt. Det er rart, at Jonas Normann ikke har haft behov for at udpensle de bagvedliggende tanker bag motiverne. På den måde kan man selv lade fantasien få frit spil, om man kender personerne på billederne eller ej: For hvem i alverden har så plantet den hampplante?
Enkelte gange er beskrivelserne lidt længere. Eksempelvis står der neden for et billede af en frodig ældre kvinde med tatoveringer i silkenattøj og pels: ”Bibi i Nyboesgade – Bibi er som ung uddannet i en fotoforretning, og kunne tale med om alt indenfor mørkekammerteknik og filmfremkaldelse. Billedet bagved er Bibi som ung.”
Stadigvæk skaber det dog interesse, og mange spørgsmål, som man selv kan forsøge at svare på. For hvornår kunne Bibi tale med om mørkekammerteknik: Var det da hun var ung, og så helt anderledes ud, eller da Jonas Normann tog billedet af hende?
Mand beskuer billeder.
Det kan absolut anbefales at besøge udstillingen. Og det ligegyldigt om man har et godt bekendtskab til Vestbyens og dens indbyggere eller ej. Billederne er skaber flere tanker om livet i det gamle arbejderkvarter. Det er realistiske og interessante fotografier, som viser Vestbyens mennesker i alle former og farver - uden fordomme - og uden at kamme over i romantiserende socialrealisme.
Et forsvar for Vestbyen
Billederne kan ikke bare opleves i Spinderihallerne. De er også blevet til en fotobog på 200 sider, som er udkommet på Byens Forlag. Det er et forsøg på at indkapsle Vestbyens anno 2018, og et forsvarsværn for bydelen, fortæller Jonas Normann:
”Bogen er et forsvar for Vestbyen. Jeg frygter lidt, at alt det historiske forsvinder. Man skal huske at bevare noget af det gamle. Men vi kan jo ikke styre, hvad bygherrerne gør med deres penge,” siger han og tilføjer senere:
“Vestbyen er stadig lidt et arbejderkvarter. Man vælger nok at bo der, fordi det er meget nede på jorden. Det er vigtigt at bevare noget, der er i øjenhøjde – ting skal udvikle sig, men hvis der lige pludselig kun er høje facader, mister man nærheden.”
Den 17. november klokken 17.00 kan man hos Byens Bogcafe, Rådhuspassagen 6, møde Jonas Normann til et foredrag, hvor han fortælle om tilblivelsen og udgivelsen af bogen. Alle er velkomne.
Om udstillingen: Udstillingen i Spinderihallerne åbnede den 6. november og er præsenteret i samarbejde med Vestbyens Lokalråd. Den kan opleves indtil den 20. december.
Om Jonas Normann: Jonas Normann er fotograf og filmproducer og specialiserer sig i portrætter og dokumentarisk fotografi. Han er bosat i Vestbyen i Vejle.
Om fotobogen: Fotobogen ”Vestbyens Stemme – et fotoessay af Jonas Normann” er udkommet på Byens Forlag, Rådhuspassagen 6. Den er 200 sider lang og koster 349 kroner.