Anders Burlunds interesse for EU tog for alvor fart i studietiden på Aarhus Universitet. EU-politik fyldte en del på pensum, når man som Anders læste statskundskab:
”Jeg synes, at EU-politik er et spændende område. Det fylder meget, fordi beslutningerne kan have en direkte indflydelse på vores hverdag. Og som liberal interesserer jeg mig meget for frihandel, hvilket også var det oprindelige udgangspunktet for EU”, fortæller Anders.
Fred, frihed og frihandel
Anders’ fokus på frihandel er tydeligt, når han skal sætte ord på sine tre vigtigste mærkesager på EU-området:
”Jeg kan sige det meget præcist. Fred, frihed og frihandel skal stå øverst på EU's prioriteringsliste. Vi skal tilbage til kernen. Frihandel giver vækst og skaber arbejdspladser. Derudover sikrer frihandel også fred på det europæiske kontinent. Vi skal være afhængige af hinanden i Europa. Frihed er for mig lig med ytringsfrihed og pressefrihed. Den enkelte borgers frihed er under pres i dag. Det skyldes også EU. Helt lavpraktisk synes jeg, at man selv skal bestemme, om man vil bruge snus. Det skal EU ikke regulere”, lyder det fra Anders.
EU's største udfordring
Anders Burlund er overbevist om, at Danmark også fremadrettet skal være del af EU. Det er i dansk interesse at være del af et stærkt fællesskab. Anders er dog bevidst om, at EU står over for store udfordringer både på kort og lang sigt:
”Den største udfordring er, at vi som politikere skal gøre EU mere nærværende for den almindelige dansker. En oprigtig interesse for det europæiske samarbejde kommer ikke af sig selv. Derfor prøver jeg altid at formidle EU's økonomiske politik i øjenhøjde, når jeg underviser i international økonomi i mit job som handelsskolelærer. Jeg må også fremhæve Brexit som en stor udfordring. Vi kan kun gisne om, hvordan EU ser ud efter Brexit. Det skaber usikkerhed. Og usikkerhed fremmer hverken tryghed eller nærvær”, konstaterer Anders.
”Det glemte valg”
Stemmeprocenten i Danmark til Europa-Parlamentsvalgene sniger sig sjældent meget over 50 procent. Ved det seneste Europa-Parlamentsvalg i 2014 stemte 56 procent af danskerne. Den lave stemmeprocent er i følge Anders Burlund ikke nødvendigvis et udtryk for, at danskerne ikke gider EU-politik:
”EU-politik er meget komplekst. Det er svært at gennemskue, hvordan tingene hænger sammen. Det er især politikernes og mediernes ansvar at gøre EU-området mere spiseligt for danskerne. Og der er helt sikkert plads til forbedring. Europaparlaments-valget ender desværre lidt som ”det glemte valg”. Denne gang er det også en udfordring for os kandidater, at Folketingsvalget ligger så tæt på. Her kommer vi lidt i klemme, fordi Folketingsvalget helt naturligt får meget opmærksomhed”, lyder det fra Anders Burlund.
Ro i sindet på racercyklen
At føre valgkamp er ikke et 8-16 job. Anders Burlunds arbejdsdag starter typisk kl. 7 og slutter først langt ud på aftenen. Derfor er det vigtigt at ”tømme hovedet” og tanke ny energi, når lejligheden byder sig:
”Jeg har en racercykel derhjemme, som desværre samler støv i øjeblikket. Det ændrer sig forhåbentlig, når valgkampen er slut. Jeg elsker at køre ude på landevejene. Det giver energi og mentalt overskud. Jeg ser også de store etapeløb som f.eks. Touren og Giro d’Italia. Min interesse for cykelsporten stammer helt tilbage fra 1996, hvor Bjarne Riis vinder Tour de France. Jeg kan huske, at jeg cyklede rundt sammen med vennerne og legede Bjarne Riis på villavejene. Jeg har skam stadig min originale Telekom-trøje hjemme i skabet”, lyder det begejstret fra Anders Burlund.