Odenses unge skaber teknokunst på Filosoffen

Af: Helge Rahbek

|

07/01/2019

I Byen
Foto: Love Electron
På torsdag slår Kunstbygningen Filosoffen dørene op for udstillingen Humachine. Bag tech-art-værkerne står kreative unge fra Odense.

Lige nu læser andre også

Kunstbygningen Filosoffen bliver snart vært for en udstilling hvor de klassiske kunstarter bliver udsat for en gedigen modernisering. Traditionelle medier som foto, tegning og keramik bliver anvendt i symbiose med helt moderne teknologi. Kunsten bliver med andre ord brugt i en nutidig hverdagssetting af apps, Virtual Reality, berøringsfølsomme skærme og transportabel teknik.

Udstillingen, der har titlen Humachine, er en del af projektet Love Electron, der styres fra Ungdomshuset i Nørregade. Love Electrons mission er netop at få byens unge til at tænke over hvilken effekt den rasende teknologiske udvikling har på os. I år er der så særligt fokus på hvor digitalisering, robotificering og den konstante brug af sociale medier påvirker os på det rent menneskelige plan.

”Vi vil gerne have at de unge tænker over hvordan teknologien griber ind i det at være menneske,” siger projektleder, Anja Raagaard:

”De skal forholde sig til de ligheder og forskelle, der er ved at være menneske og maskine, grænsen mellem tanke og teknologi, sammenhængen mellem personlighed og profil. Gennem deres kunstværker skal eleverne kommentere på de forhold.”

Udstillingen vokser hver dag

Folkene bag Humachine arbejder i øjeblikket på højtryk for at gøre alt klar til torsdag den 10. januar, hvor der er fernisering. De fleste af dem arbejder med kreative unge i deres hverdag, blandt andet gennem UngOdenses ungdomsskolehold og i udskolingen på Henriette Hørlücks Skole. I løbet af de sene efterår har de og deres elever frembragt værkerne der indgår i Humachines faste udstilling.

Men Humachine er ikke en statisk fremvisning af værker. Gennem skoleværkstedet Love Electron+ kommer udstillingen til at være i konstant udvikling, nøjagtigt ligesom teknologien er. Hver dag i åbningsperioden vil skoleklasser fra hele Fyn nemlig føje nye digitale værker til den store robotinstallation, den fysiske Humachine, hvor gæsterne altså hen ad vejen kan opleve flere og flere bud på menneskets forhold til maskinerne.

”De digitale værker, som eleverne skaber i skoletjenesten, bliver forsynet med QR-koder,” forklarer Anja Raagaard.

”Koderne bliver så skåret med en laserskærer, og de små brikker med koder bliver lagt i det vi kalder Historiehavet. Publikum kan tage brikker fra Historiehavet og få vores Humachine til at afspille hvad der end er bag koden. Et filmklip, et foto, eller hvad eleverne nu finder på at aflevere.”

Fri entré og åbent værksted

Næsten alle kommuner på Fyn sender skoleklasser af sted til Filosoffen ved Munke Mose. Der er fernisering for udstillingen på torsdag d. 10. januar, og herefter er Humachine åben for offentligheden hver dag fra 11 til 17, til og med søndag d. 20. Der er fri entré for alle interesserede i hele perioden.

Om eftermiddagen omskabes skoletjenesten til et sted, hvor nysgerrige gæster selv kan skabe værker, blandt andet stop-motion-film, og gøre dem til en del af Historiehavet.

Projektet er støttet af Kulturregion Fyn.

Du kan læse mere om Love Electron på hjemmesiden her.

Anbefalet til dig