Kongehuset har nu justeret deres investeringsstrategi og sat kursen mod bæredygtighed efter kritik af deres tidligere engagement i olievirksomheder som BP, Shell og Chevron.
De kongelige fonde er blevet samlet i en ny bæredygtig investeringsfond, Global Sustainable Future, som forvaltes af Danske Invest.
Ændringen kommer i kølvandet på offentliggørelsen af kongehusets årsregnskaber, hvor mediet Danwatch afslørede, at fondene tidligere omfattede investeringer i nogle af verdens største olieaktører.
Disse investeringer stod i kontrast til kongens nytårstale og vision, hvor han fastslog, at "naturens rigdomme er til låns", og at vi skal sikre en bæredygtig fremtid.
Det skriver DR.
I bogen Kongeord, som blev udgivet kort efter tronskiftet, fremhæver kongeparret vigtigheden af at give en jordklode "i god stand" videre til næste generation.
"Vi vil derfor i videst mulige omfang støtte op om indsatser for naturbevarelse, biodiversitet og imødegåelse af klimaforandringer," lyder det blandt andet i bogen.
Økonomichef Dan Folke Pedersen har bekræftet, at rammerne for kongehusets investeringer blev revideret i 2024 med et skærpet fokus på bæredygtighed. "Fondens sammensætning er tilgængelig for alle på Danske Invests hjemmeside," tilføjede han i et skriftligt svar.
Jacob Dahl Rendtorff, professor i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet, kalder beslutningen "et godt signal".
Han fremhæver, at der skal være overensstemmelse mellem kongehusets budskaber og deres handlinger.
"Nu investerer de i en fond, der ikke gør skade på miljøet, og de fokuserer på FN's verdensmål," siger han.
Rendtorff tilføjer, at den nye investeringsstrategi også indebærer et fokus på sociale forhold, herunder ansvarlig leverandørkæde og undgåelse af investeringer i skadelige industrier som våben, tobak og børnearbejde.
Med dette skift fremstår kongehuset nu som en mere troværdig fortaler for bæredygtighed og ansvarlighed.