Den legendariske skuespiller, instruktør og samfundskritiker Erik Clausen, kendt for sin evne til at tale lige ud af posen, deltager i et af sine sidste interviews med Mikael Bertelsen i programmet Det sidste ord, som vises på TV 2 den 10. november. Programmet giver Clausen en chance for at reflektere over livet, døden og et livslangt engagement i kunsten og samfundsdebatten.
Det skriver TV2.
Clausen, som døde den 30. oktober i en alder af 82, var en multikunstner, der brændte for både film, samfundskritik og gøgl. Uanset mediet formåede han at nå sit publikum med ærlighed og humor, ofte med en skarp kritik af samfundets eliter. Hans deltagelse i Det sidste ord var også præget af hans karakteristiske humor, som Bertelsen selv oplevede, da Clausen svarede: "Hellere ægte storhedsvanvid end falsk beskedenhed," da han blev inviteret til at deltage i programmet.
En kamp mod sygdom og en afklaring med døden
Erik Clausen havde de seneste år oplevet flere helbredsproblemer. I 2022 fik han konstateret Parkinsons sygdom, og fire år tidligere brækkede han både hoften og skulderen i et cykelstyrt, hvilket gav ham en periode med delirium. Disse oplevelser skærpede hans forhold til døden, som han selv betragtede med en vis nøgternhed. "Døden vinder hver gang," udtalte han allerede i 2017 under arbejdet med sin film Aldrig mere i morgen, hvor døden var et centralt tema. Senest i 2022 bemærkede han i et interview med Kristeligt Dagblad, at han ikke forventede at have mange år tilbage, noget han kaldte "simpel sandsynlighedsregning."
Historisk dokument for fremtiden
Programmet Det sidste ord giver kendte kulturpersonligheder mulighed for at efterlade deres sidste tanker til eftertiden. Optagelserne offentliggøres først efter hovedpersonens død og bevares herefter i Det Kgl. Biblioteks arkiver. Interviewet med Clausen bliver dermed ikke kun en personlig afsked, men et historisk dokument, der om 20 år vil være tilgængeligt for forskere og historikere, som vil kunne få indblik i både hans personlighed og den tid, han levede i.
"Det er særligt interessant at have Erik Clausen som en del af dette projekt, da han var en af de få, der kunne indkapsle arbejderklassens syn på livet og samtiden,” siger Søren Bitsch Christensen, vicedirektør på Det Kgl. Bibliotek. Den fulde, uredigerede samtale vil gemmes, og kun et begrænset antal medarbejdere får adgang til optagelsen de næste 20 år, hvorefter den kan studeres som et kulturhistorisk kildemateriale.
En hyldest til en af arbejderklassens stærke stemmer
TV 2’s redaktør Thomas Breinholt udtrykker taknemmelighed for Clausens deltagelse i serien, da Clausen i sine film og optrædener ofte gav stemme til arbejderklassens tanker og holdninger, samtidig med at han udfordrede det etablerede samfund. Hans værker og offentlige optrædener har haft stor betydning i den danske kultursfære, hvor han formåede at spidde samfundet med både humor og kritik.
Erik Clausens Det sidste ord bliver det syvende afsnit i serien, der også har inkluderet interviews med store danske personligheder som Peter Belli, Ritt Bjerregaard, Lise Nørgaard, Povl Dissing, Uffe Ellemann-Jensen og Bent Fabricius-Bjerre. Præcis hvor mange der allerede har optaget deres sidste ord, afsløres først, når de efterfølgende bortgår.
Med Det sidste ord kan danskerne mindes Erik Clausen som den skarpe og humoristiske samfundsrevser, der gennem et utal af værker gav en stemme til dem, der ofte blev overset, og satte fokus på sociale emner med en ægthed, der gør hans sidste ord historisk vigtige.
Du kan læse mere om Erik Clausens liv- og særligt hans film i bogen 'Den frigjorte - Erik Clausen, hans film og hvordan de blev til' (Reklamelink - Saxo)