I går var der gallataffel: Dét bød det kongelige menukort på

Af: Liva H.

|

09/10/2024

Kendte
Foto: Robin Utrecht/Danapress/Ritzau Scanpix
Foto: Robin Utrecht/Danapress/Ritzau Scanpix
Både gæster og kongeparret kunne se frem til en udsøgt middag.

Lige nu læser andre også

I går aftes samlede landets spidser sig under de gyldne lysekroner i Christiansborgs storslåede sale, hvor en særlig festlighed bredte sig i luften. Den røde løber var rullet ud, og lysene kastede et varmt skær over de høje vinduer, mens de indbudte gæster ankom én efter én iført deres fineste gallakjoler og skræddersyede smokinger.

Det var ikke blot en hvilken som helst aften, men en særlig fejring af de diplomatiske bånd mellem Danmark og Island, hvor kong Frederik og dronning Mary agerede værter for Islands præsidentpar

Da gæsterne havde taget plads ved de smukt dækkede borde, ventede der dem en uforglemmelig aften fyldt med taler, underholdning og en udsøgt tre-retters middag, som var nøje sammensat for at fremhæve det bedste fra det danske køkken.

Det skriver BILLED-BLADET

Menuen afspejlede det danske køkkens stolte traditioner og forbindelsen til naturens skatkammer, og de kongelige havde, som traditionen bød, valgt at servere retter, der hyldede både danske og islandske delikatesser.

Forret

Til forret blev der serveret en delikat ret med Vesterhavstorsk, kombineret med Isefjordstang, syltede beder og glaskål. Retten blev fuldendt med en kålmayonnaise og en frisk citrus-gel, der gav en syrlig balance. Hertil blev serveret en rygeost-blanquette smukt toppet med dildolie, som indkapslede smagen af det nordiske hav og land.

Hovedret

Hovedretten var en sand hyldest til dansk landbrug og køkken. Gæsterne fik serveret en ballotine af Gråstenkylling, fyldt med saftige kantareller fra Trend Skov, sammen med sprøde croquettes af selleri og kartoffel. Der blev desuden serveret variationer af rodfrugter fra Fredensborg Slotshave, og en cremet hønsesauce bandt de mange smagsindtryk sammen i en perfekt harmoni.

Dessert

Som afslutning på måltidet blev der serveret en elegant dessert. Gæsterne kunne nyde en let bavarois af yoghurt, ledsaget af en sprød frangipane og syltede abrikoser fra Gråsten Slotshave. Desserten blev afrundet med en cremet mandelcreme, der gav en sød og sommerlig smag, som elegant afspejlede slottets gamle traditioner.

Denne gallamiddag var ikke blot en fejring af venskabet mellem to lande, men også en hyldest til det bedste fra det danske køkken, skabt med omtanke for både smag og bæredygtighed.

Nedenfor ses en video fra den fine gallataffel.

Anbefalet til dig